El Museu rep la donació d'un quadre de Lluís Vermell restaurat pel CRBM


  • Comparteix:

Detall del quadre restaurat / Foto: CRBM

Detall del quadre restaurat / Foto: CRBM

El Museu de Sant Cugat ha rebut un quadre del pintor santcugatenc Lluís Vermell, donat pel també santcugatenc Joaquim Villaronga i restaurat pel Centre de Restauració de Béns Mobles (CRBM) de la Generalitat, ubicat a Valldoreix. L'obra és una pintura a l'oli sobre tela que es podrà veure a la ciutat gràcies a la donació que s'ha fet amb motiu del bicentenari, l'any passat, del naixement de Vermell.

La intervenció de conservació i restauració s'ha basat en el criteri de mínima intervenció i el màxim respecte per la història de
l'obra, segons explica el centre en un comunicat, amb l'objectiu d'estabilitzar-la i millorar-ne el seu missatge estètic.

El cost de la restauració l'ha assumit íntegrament el CRBMC amb la intenció de col·laborar amb la conservació del patrimoni de la ciutat on s'ubica el Centre.

Lluís Vermell Busquets
L'artista va néixer a Sant Cugat el 1814, fill del notari Miquel Vermell, que en aquell moment exercia al municipi. La família va marxar de Sant Cugat el 1825 i Vermell va tornar després molt poques vegades, abans de morir al 1868. Era un escultor i pintor, però essencialment un miniaturista. Va tenir un paper determinant en el context artístic català de mitjans del segle XIX.

Va realitzar un gran nombre de retrats en miniatura. Es tracta de retrats artístics fets a mà sobre plaquetes d'ivori, els quals van formar part de la vida quotidiana i sentimental de la societat del segle XIX, durant la regència de Maria Cristina i els primers anys del regnat d'Isabel II, fins a l'aparició de la fotografia.

Els retrats de més gran format van tenir molt èxit entre la burgesia, sobretot al llarg del segle XIX. Com en el cas d'aquest retrat d'home, sobre un fons verd monocrom, són pintures fetes amb la tècnica de l'oli sobre tela.

La donació
Joaquim Villaronga ha fet la donació d'aquest quadre amb motiu del bicentenari del naixement de Lluís Vermell i en el context d'una futura exposició a l'entorn de la seva figura. Amb aquesta obra els Museus de Sant Cugat incorporen per primera vegada al seu fons una peça d'aquest artista, que està representat a les col·leccions de grans museus com el Museu Nacional d'Art de Catalunya i el Museu del Prado, tot i que la principal col·lecció de la seva obra és particular, d'Eloi Martínez Lanzas. L'artista té, de fet, a la ciutat d'un carrer amb el seu nom al barri de Sant Magí-Roquetes.

La donació del Villaronga inclou també un lot de documents i de llibres a l'entorn de la cultura i la història locals que també passaran a formar part de les col·leccions dels Museus de Sant Cugat i de l'Arxiu Municipal.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.