Sant Cugat recorda l'educació de la Segona República al Patrimoni Viu


  • Comparteix:

L'eliminació del català a l'escola i l''espanyolització' de Sant Cugat durant el règim franquista són algunes de les idees que dos testimonis de la Segona República han transmès durant la trobada 'Fem memòria', emmarcada en les jornades Patrimoni Viu. Maria Àngels Basart i Joan Tortosa, exalumnes de l'escola Joan Maragall -inaugurada pel llavors president Macià-, han posat en valor l'ensenyament republicà i han repassat com era la ciutat fa 80 anys.

Durant la trobada, els dos testimonis han recordat que durant la República les classes a l'escola s'impartien en català i han lamentat que la dictadura franquista acabés amb aquesta fita. De fet, Tortosa ha explicat que Sant Cugat, en aquella època, era un 'poble' amb els carrers sense asfaltar i on tot estava 'més brut' que ara.

Maria Àngels Basart / Joan Tortosa

Ara torna a ser bastant com a la República. Vaig anar a l'escola Maragall i allà ja ens feien català. / El franquisme va espanyolitzar Sant Cugat. Ara estem recuperant, mica en mica, aquell poble català.


La tinenta d'alcalde de Cultura, Carmela Fortuny, ha posat en valor l'acte d'aquest divendres, el qual ha qualificat 'd'emotiu'. A més, ha explicat que les iniciatives emmarcades en les jornades Patrimoni Viu, han de servir per 'reviure el passat i no perdre la identificació amb aspectes tan importants' que van passar a Sant Cugat.

Carmela Fortuny

Són molts els actes que tenim en aquestes jornades. Podem reviure el passat per no perdre la identificació amb aspectes tan importants que van passar a la nostra ciutat.


La trobada ha aplegat gairebé 40 persones al Claustre del Monestir, entre els quals hi havia el regidor d'ERC-MES Ferran Villaseñor; la portaveu d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana; el director del Museu de Sant Cugat, Lluís Campins; els historiadors Domènec Miquel i Jordi Casas i el dibuixant Esteve Polls.

Les activitats d'aquest divendres han continuat a quarts de nou a la plaça de l'Om amb una actuació del Grup Mediterrània.

Més patrimoni
Aquest dissabte les activitats de les jornades Patrimoni Viu començaran a les onze de la matí a la plaça de l'Om amb l'activitat 'A què jugàvem fa 80 anys?', que consistirà en jocs intergeneracionals amb la companyia de jocs l'Anònima i jocs de taula tematitzats amb Ayudar Jugando. Aquest dia també s'ha programat la visita comentada a l'exposició 'Sant Cugat, temps de República' a la mateixa hora. A la tarda, es donarà pas a l'activitat 'El taller de l'historiador/a', a partir de les cinc, i a les sis se celebrarà la ballada de sardanes a la plaça d'Octavià a càrrec de la Cobla Jovenívola de Sabadell.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.