La Biennal d'Art Contemporani arriba a la 20a edició amb aires de renovació


  • Comparteix:

La presentació dels guanyadors ha tingut lloc a la Casa de Cultura

La presentació dels guanyadors ha tingut lloc a la Casa de Cultura

La Biennal d'Art Contemporani Català encara la 20a edició com una etapa de transició. La mostra, organitzada per la Canals Galeria d'Art, té enguany la coordinació conjunta amb l'Ajuntament, que aporta 12.000 euros en dos anys. El jurat de la mostra ha presentat aquest divendres els vuit artistes d'arreu del territori que, a partir del 15 d'abril, mostraran les seves obres en la que és la única biennal itinerant de Catalunya. L'aposta pel territori, el talent emergent i la creació de sinergies en el món de l'art contemporani són els eixos de la 20a edició d'aquesta mostra que mira al futur amb la voluntat d'una major implicació per part de les administracions.

Un total de 61 artistes d'arreu de Catalunya han presentat les seves propostes en una edició que compta amb una forta presència del territori. D'aquests, el jurat n'ha escollit set, posant l'accent en creadors que ja tenen la seva trajectòria consolidada i en nous talents emergents. Els artistes seleccionats són Lluc Baños, Alejandro Palacín, Francisco Pretel, Ivan Morales, Daniel Gasol, Clara Cortés i Gara Basilio.

Les obres destaquen, a nivell temàtic, per un renaixement de l'esperança que contrasta amb la darrera edició de la biennal, que va estar marcada per la resistència i les dificultats econòmiques. El director de la Fundació Arranz-Bravo de l'Hospitalet de Llobregat i membre del jurat, Albert Mercadé, explica que enguany tornen l'art objectual, l'art cromàtic i la pintura.

Albert Mercadé

Així com la Biennal de fa dos anys tenia un vel de tristor, amb molta més resistència i crítica social per la crisi, la d'aquest any és més alegre. Hi ha molts artistes del territori i molt connectats amb el moment actual, un fet que no sempre passa.


Aquesta vitalitat també es fa evident en l'organització de la mostra, després dels problemes econòmics als quals va haver de fer front en la darrera edició. L'organització segueix apostant per l'art com un 'motor de canvi' i diu que calen més iniciatives sobre art contemporani al país. En aquesta línia, el galerista i director de la Biennal, Josep Canals, afirma que la mostra té 'un llarg futur per endavant', però que aquest ha d'anar de la mà de l'administració. Canals explica que, en un futur, les tres potes que han d'impulsar la Biennal són la galeria, l'Ajuntament i la Generalitat.

Josep Canals

A la Biennal li espera el futur que l'Ajuntament vulgui, perquè les persones desapareixem, però no les institucions. De la mateixa manera que al MNAC li espera el futur que vulgui la ciutat de Barcelona, el futur depèn del consistori.


El jurat d'aquesta edició ha està format per: el galerista i director de la Biennal, Josep Canals; la historiadora de l'art reusenca, Aida Martin; la comissària i creadora santcugatenca, Joana Llauradó; el director de la Fundació Arranz-Bravo de l'Hospitalet de Llobregat, Albert Mercadé, i la vicedegana de Cultura de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, Mar Redondo.

El tret de sortida de la mostra serà el 15 d'abril al Centre d'Art Maristany, coincidint amb el Dia Internacional de l'Art.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.