Jo Nesbø: 'En una societat com l'escandinava, el criminal és probablement l'últim revolucionari'


  • Comparteix:

L'autor noruec Jo Nesbø afirma que les seves històries tracten sobre 'criminals-revolucionaris', ja que la dicotomia entre el sentit de justícia individual i col·lectiu genera, diu, una tensió que pot esdevenir revolucionària. L'escriptor explica que en una societat com l'escandinava 'el criminal és probablement l'últim revolucionari' perquè va en contra de l''statu quo'. Així ho ha explicat abans de la presentació a Sant Cugat del seu últim llibre, 'Policia', la desena aventura del complex detectiu Harry Hole que ha arribat de la mà del Festival Sang Cugat. L'acte ha tingut lloc aquest dimecres a la Biblioteca Central i ha aplegat més de 140 amants de la novel·la negra.

Una vegada més el polifacètic Nesbø s'endinsa en el concepte de maldat, els dilemes morals i la recerca de l'ànima humana, en un llibre que mostra noves facetes del seu polèmic protagonista.

Aquestes són algunes de les frases més destacades de l'entrevista:

'Quan vaig escriure el primer llibre de Harry Hole, pensava que una única entrega sobre aquest personatge ja seria massa, que donaria massa informació. Però el que ha passat, com amb qualsevol persona del món real, és que aquesta persona ha esdevingut més interessant a mida que s'ha anat fent més complexa i complerta'.

'Harry Hole no està desenvolupat del tot, encara hi ha molt personatge per descobrir'.

'Com a éssers humans, ens hem preguntat durant segles sobre la maldat. Però quan aquesta esdevé realment interessant, és quan la gent està disposada a sacrificar alguna cosa, fins i tot la seva pròpia vida per inflingir dolor a algú altre'.

'Tenint en compte que escriure ficció és un viatge introspectiu cap a la teva pròpia ment, l'única manera de descobrir la maldat és descobrir la que hi ha dins teu'.

'En una societat com l'escandinava, el criminal és probablement l'últim revolucionari'.

'Als països escandinaus, tenim una gran tradició en literatura negra i això fa que molts nous autors joves facin servir el gènere criminal com una catapulta per donar a conèixer el seu talent'.

'Crec que el que busquem en la nostra vida i en la literatura és la vida eterna. Que el protagonista tingui el que es mereix'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.