Flotats llança un al·legat a la vida amb el muntatge 'Ser-ho o no'


  • Comparteix:

Un moment de l'espectacle

Un moment de l'espectacle

Josep Maria Flotats ha interpel·lat aquest diumenge el públic del Teatre-Auditori sobre els aspectes que constitueixen la identitat pròpia i col·lectiva amb el muntatge 'Ser-ho o no (Per acabar amb la qüestió jueva)'. Signada pel dramaturg francès Jean-Claude Grumberg, l'obra és una comèdia política que gira al voltant de la identitat jueva. És la primera obra de teatre Grumberg que s'estrena a casa nostra i, com ha avançat Flotats a Cugat.cat, ha estat nominada recentment a un premi Molière, un dels més importants de la dramatúrgia francesa.



La trobada entre dos veïns a l'escala del seu edifici és el detonant d'aquest muntatge que va guanyant ritme i intensitat a mesura que passen les escenes. Un d'ells, interpretat per Arnau Puig, ha descobert a través d'Internet que l'altre és jueu i li demana que li expliqui què significa aquesta identitat. Aquesta pregunta desencadenarà un joc dialèctic en el qual la mordacitat, la ironia i l'enginy han estat les principals armes de combat.

Flotats, encarregat de la dramatúrgia i la direcció del text, ha encarnat també el personatge de l'escriptor jueu, alter ego de Grumberg. És un erudit que s'enfronta a la complicada tasca de desmuntar els tòpics que, durant anys, han perseguit la comunitat jueva.

Tot plegat dóna com a resultat una obra de teatre polític en clau comèdia que, com és habitual en l'obra de Grumberg, defensa que 'malgrat tot, s'ha de viure'. Això sí, com explica Flotats, cal viure sempre tenint present la memòria històrica.

Josep Maria Flotats

Jean-Claude Grumberg tracta temes d'una actualitat absoluta i trascendentals per a la humanitat sense perdre mai de vista la ironia i el sentit de l'humor, perquè s'ha de sobreviure.


Els santcugatencs han acudit en massa a la cita amb Flotats al Teatre-Auditori, que ha trepitjat l'equipament municipal després d'uns anys absent. L'actor ha elogiat la qualitat del públic santcugatenc, de qui ha ressaltat 'la capacitat de generar complicitats amb els actors'.

Josep Maria Flotats

És fantàstic que a les parts més serioses, profundes i dramàtiques de l'obra no se sent ni respirar la sala, tot i que està plena. Els silencis han estat fantàstics i això demostra la complicitat del públic.


Amb un humor tan incisiu com intel·ligent, la unió de Grumberg i Flotats ha portat els espectadors a reflexionar sobre les creences religioses, lingüístiques i culturals dels pobles. Per acabar d'arrodonir la nit, Flotats ha explicat a Cugat.cat que el muntatge de Grumberg ha estat nominat als premis Molière aquesta setmana com a millor obra teatral.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.