Cultura retorna 'papers de Salamanca' a 50 propietaris i ja n'ha restituït el 95,6%


  • Comparteix:

El departament de Cultura de la Generalitat ha entregat aquest dilluns 30 fons documentals i 47 grups de documents a 50 propietaris dels 'papers de Salamanca' a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC). En un acte amb la presència del conseller Santi Vila, s'ha fet entrega formal del material als seus propietaris, tant persones físiques com partits polítics i entitats. La documentació equival a 100.000 imatges i representen un 10% de la documentació retornada pel ministeri de Cultura espanyol.

Aquest acte de restitució, que suposa arribar al 95,6% del total de material retornat fins ara, és el producte de la publicació dels noms de les persones afectades i de la recerca realitzada durant l'any passat amb l'ajut d'arxius locals, ajuntaments, entitats i particulars. Fins ara, s'han identificat la meitat dels possibles titulars dels fons i documents. El conseller de Cultura, Santi Vila, ha remarcat la importància d'aquests documents.

Santi Vila

Vull felicitar molt sincerament tothom. És un acte que reafirma el compromís per treballar en el retorn del 100% del fons. És el que ens van encarregar i cada dia que passa hauria de ruboritzar més els qui ho havien d'atendre.


Entre els propietaris que han rebut els fons hi ha persones residents a Mèxic, França i el Brasil, a més de Catalunya i la resta de l'Estat espanyol. Alguns partits polítics també han rebut la restitució dels seus fons, com Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Unió Democràtica de Catalunya (UDC), el Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) i el Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM). També s'han restituït documents d'entitats agràries, culturals i socials de la Segona República.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.