Admeten a tràmit la demanda contra les monges de Sant Joan de Valldoreix, titulars de les obres de Sixena


  • Comparteix:

Els sepulcres del monestir de Sixena es troben exposats al Museu de Lleida / Foto: ACN

Els sepulcres del monestir de Sixena es troben exposats al Museu de Lleida / Foto: ACN

El jutjat número 2 de Rubí ha admès a tràmit la demanda del Museu de Lleida contra l'orde Santjoanista de Sixena per impagament del cost de conservació de 44 obres del monestir aragonès, de les quals són titulars les monges de Sant Joan de Valldoreix. La demanda es va presentar per acollir-se al dret de retenció de les peces fins que l'orde Santjoanista de Sixena retorni l'import dels treballs de millora fets durant 17 anys. El museu lleidatà no comparteix la sentència del jutjat d'Osca que anul·la la compravenda de les obres per part de la Generalitat el 1983.

El Consorci del Museu de Lledia vol defensar davant del jutjat que està facultat per retenir les obres en litigi fins que la comunitat religiosa pagui les despeses, pendents de determinar a través d'un peritatge econòmic. El consorci, però, 'no comparteix que la compravenda sigui nul·la', tal com va determinar el jutjat d'Osca, sinó tot el contrari. El museu considera que la legítima propietària de les obres és la Generalitat, 'però davant del pronunciament de nul·litat es veu obligat a exercitar les seves accions contar l'Orde Santjoanista de Sixena, per ser la propietària provisional de les obres en litigi'.

L'admissió a tràmit d'aquesta demanda suposa que, per primera vegada, les representants de l'Orde Santjoanista de Sixena, residents a Valldoreix, hauran de comparèixer al jutjat de Rubí per explicar el seu posicionament sobre el litigi.

El convent de Sant Joan a Valldoreix
El convent va arribar al territori el 1976 amb una comunitat de 18 monges que venien de Barcelona, sent la branca femenina de l'orde militar de l'Hospital de Sant Joan de Jerusalem. És un ordre monàstic de vida contemplativa i, actualment, és el Seminari Diocesà del bisbat de Terrassa.

Els béns en litigi van ser adquirits per la Generalitat a les monges de l'orde de Sant Joan de Jerusalem mitjançant contractes de compravenda el 1983 i el 1992, i pel Museu Nacional, el 1994. El jutjat d'Osca, però, va resoldre que no havien quedat demostrades aquestes compres.

Així la Generalitat va decidir no incloure al trasllat a l'Aragó les 44 obres en litigi que hi ha al Museu de Lleida per estar protegides per la Llei catalana de Patrimoni. En canvi, sí que retornarà les 53 obres en dipòsit del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MANC) per no estar catalogades.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.