La Plataforma d'Artistes (PAAC) presenta a Sant Cugat el seu projecte per aglutinar els artistes del país


  • Comparteix:

La presentació de la plataforma ha tingut lloc al Centre d'Art Maristany

La presentació de la plataforma ha tingut lloc al Centre d'Art Maristany

El Centre d'Art Maristany ha acollit aquest dimarts la presentació a Sant Cugat de la Plataforma Assembleària d'Artistes de Catalunya (PAAC), que neix amb la voluntat d'aglutinar els artistes d'arreu del territori i lluitar pel seu reconeixement. La plataforma té 250 socis i ha presentat els seus objectius, entre els quals hi ha la professionalització dels treballadors culturals i la denúncia de les condicions del sector.

La plataforma és hereva de l'antiga Associació d'Artistes Visuals de Catalunya, desapareguda el 2015 després de 35 anys d'història, i vol vetllar per una professionalització justa, crear i impulsar un observatori de bones pràctiques i facilitar assessorament fiscal i jurídic als artistes, entre d'altres. Per assolir-ho, l'entitat es divideix en cinc comissions de treball formades per socis.

La PAAC es declara un organisme independent i destaca la importància de treballar en xarxa. Una de les principals accions que ha dut a terme és la creació d'una 'Cartografia d'Artistes Visuals de Catalunya', en col·laboració amb la Generalitat. El membre de la junta directiva i coordinador de la comissió d'Educació de l'entitat, Daniel Gasol, explica que volen descentralitzar el fet artístic de la ciutat de Barcelona.

Daniel Gasol

L'antiga associació estava molt centralitzada a Barcelona i el Barcelonès. El que volem nosaltres és que sigui estrictament de Catalunya i per a Catalunya, sense crear aquestes jerarquies amb la resta del territori.


El membre de l'entitat i crític d'art santcugatenc, Antonio Ontañón, ha explicat que la PAAC també té una vesant de reivindicació política.

Antonio Ontañón

Els treballadors de cultura volem ser interlocutors de les administracions de les grans decisions que es prenguin. També volem denunciar el gir neoliberal que han fet moltes institucions polítques en matèria de cultura.


L'associació està treballant en la redacció d'un informe que presentaran al departament d'Ensenyament perquè l'art i la cultura tinguin més pes en la formació dels catalans.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.