Sant Cugat nomena l'artista Joan Tortosa fill predilecte de la ciutat


  • Comparteix:

L'artista, escriptor i historiador Joan Tortosa ha estat nomenat aquest dilluns fill predilecte de Sant Cugat. En una sessió extraordinària del ple, Tortosa ha recollit la distinció, que ha estat aprovada per unanimitat dels grups. Així ha distingit la ciutat 'la trajectòria vital i executòria en l'àmbit cultural i de projecció en la societat civil en la vessant de professor de dibuix i pintura de l'Escola d'Art i Disseny de Sant Cugat', així com 'l'empremta important' del creador i dissenyador de la parella dels Geganters, el Joan i la Marieta.

ESCOLTA-HO

Una vida dedicada a l'art i la cultura
Joan Tortosa i Saperas va néixer a Sant Cugat el 15 de gener del 1929 i va estudiar Procediments Pictòrics a l'escola Llotja de Barcelona. Va ampliar estudis a l'Escola Internacional de Pintura Mural Contemporània de la Diputació al Monestir de Sant Cugat i va treballar en murals de diversos edificis de la ciutat, així com a l'estand marroquí de la Fira de Mostres barcelonina. Tortosa va ser professor a les escoles Illa de Sabadell, a diverses acadèmies de Sant Cugat i també a l'Escola d'Art i Disseny.

Com a artista, ha presentat exposicions individuals arreu del món: a Veneçuela, Colòmbia, Txèquia, els Estats Units, França i l'Estat espanyol.

També ha destacat com a escriptor, amb la publicació d'una desena de llibres sobre tradicions i història de Sant Cugat, com 'Cròniques de Sant Cugat del Vallès', 'Masies i ermites de Sant Cugat' i 'Festa de tardor. 1976-1994'.

L'homenatjat també ha elaborat les escenografies de muntatges teatrals per a l'Agrupació Joan Maragall i Fila Zero.

Durant l'acte de nomenament, Tortosa ha recordat entre anècdotes la seva trajectòria i implicació amb la ciutat, especialment durant el franquisme. El ja fill predilecte ha assegurat que el nomenament d'aquest dilluns és un acte de rehabilitació.

Joan Tortosa

Jo era l'enemic públic número 1 de Sant Cugat. Amb aquest acte em sento completament rehabilitat. Les muralles estan al seu lloc i m'han nomenat fill predilecte.


Per tot això, l'alcaldessa, Mercè Conesa, ha dit que es tracta d'un reconeixement molt merescut, a un gran artista, però sobretot a una gran persona.

Mercè Conesa

Estem fent un reconeixement molt merescut. A un gran artista, però sobretot a una gran persona. El més important és que ha estat un trajectòria compromesa amb la construcció de la ciutat.


Els grups municipals han coincidit a valorar la figura de Tortosa. Tots els portaveus han tingut paraules de reconeixement per a l'artista, la seva trajectòria i el compromís amb el municipi. També ha intervingut la seva dona, Helena Bosch, que ha agraït aquesta distinció.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.