El Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat, aturat per la intervenció del pressupost de la Generalitat


  • Comparteix:

Imatge promocional del festival de l'any passat

Imatge promocional del festival de l'any passat

El Festival Nacional de Poesia (FNP) de Sant Cugat, que organitza la Institució de les Lletres Catalanes amb l'Ajuntament, és una de les 30 actuacions del departament de Cultura que s'han vist aturades per la intervenció espanyola del pressupost de la Generalitat. Això ha anunciat aquest divendres el conseller de Cultura, Lluís Puig, que ha titllat l'actuació de 'salvatjada'. La tinenta d'alcalde de Cultura, Carmela Fortuny, ha considerat l'acció 'un atac directe a la cultura'.

Fortuny ha reconegut que la situació és 'delicada' i que el festival santcugatenc està aturat fins a nou avís. Aquesta setmana, l'Ajuntament mantindrà reunions amb el govern per saber com afrontar la situació.

Carmela Fortuny

És un atac directe a la cultura que se'ns anunciï això d'aquesta manera. El festival està aturat, de moment.


Puig ha advertit que la decisió del govern espanyol és 'un atemptat que afecta a totes les persones de Catalunya'. El departament de Cultura ha fet una valoració global de les actuacions que no podrà realitzar en compliment de l'ordre del govern de l'Estat del 20 de setembre per la qual es va declarar la no disponibilitat de crèdits al pressupost de la Generalitat i calcula que es veuran afectades més de 30 actuacions.

Entre aquestes accions destaca la restauració de la Seu Vella de Lleida, valorada en 830.000 euros; l'adquisició de fotografies del fons documental Cabanes en el marc del Pla Nacional de Fotografia, per un import de 297.000 euros; o la compra de fons d'art en el marc del Pla Integral de les Arts Visuals, a la qual es preveia destinar 101.000 euros.

L'ordre del govern espanyol també afecta activitats de la Institució de les Lletres Catalanes com ara les realitzades en el Festival de Poesia de Sant Cugat, valorades en 35.000 euros, o la commemoració del 80è aniversari de la creació de la institució. En aquest punt, Puig ha lamentat especialment 'l'atac d'arrel' a una institució que es va crear el 1937.

En l'àmbit de les biblioteques, la disposició de l'Estat espanyol fa que, segons Cultura, quedin 'automàticament intervinguts' tots els saldos positius dels quals disposava el Servei de Biblioteques per dur a terme les funcions de suport a les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya. Aquest fet, segons Puig, impedeix executar la majoria d'activitats i projectes pendents previstos fins a finals d'any. Entre d'altres, no es podran realitzar les activitats pendents de foment de la lectura, jornades professionals, treballs tècnics preliminars del catàleg i carnet únic de Catalunya.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.