La resistència i la calma s'atrinxeren als col·legis en el referèndum a Sant Cugat


  • Comparteix:

La persistència i la tranquil·litat han estat el punt de llança dels santcugatencs aquest diumenge de referèndum davant la incertesa d'una possible intervenció de la Guàrdia Civil, que mai no s'ha arribat a donar. L'organització dels ocupants i les llargues cues per votar han marcat la jornada, en què també ha estat present una delegació internacional.

Després que molts santcugatencs fessin nit als col·legis el divendres i el dissabte, l'organització ha marcat les hores prèvies de la jornada de votació. A les cinc del matí, una hora abans del límit que tenien els Mossos per desallotjar, el nombre d'ocupants s'ha multiplicat en poc temps. La concentració generada ha portat els Mossos a descartar la sortida dels ocupants, tot i l'advertiment d'abandonar els col·legis. Les llargues cues per votar ha donat el tret de sortida a les votacions, una hora més tard del previst.

A primera hora del matí, la Generalitat feia un cop d'efecte i anunciava el vot universal per possibilitar que la ciutadania pogués votar a qualsevol lloc, gràcies al cens electrònic. Una hora després, aquest web era intervingut i els problemes telemàtics obligaven els responsables de les meses a continuar les votacions amb el sistema manual. L'ús dels dos mètodes ofereix un marge de variabilitat en els resultats de participació sobre un cens de 60.312 persones.

El tancament dels col·legis ha mantingut la tònica general de la jornada: organització, resistència i tranquil·litat. Des de primera hora de la tarda, un centenar de persones protegia les instal·lacions a cadascun dels 28 col·legis electorals de Sant Cugat. Una persistència que ha viscut moments intensos com els cordons humans i el suport que han fet els Bombers, que han arribat a diversos col·legis entre els aplaudiments ciutadans.

Els rumors de l'actuació de la Guàrdia Civil han estat presents al llarg de tota la jornada i han portat els ciutadans a dissenyar plans per evacuar les urnes. La presència de la Benemérita l'ha descartada l'alcaldessa, que ha emplaçat Sant Cugat a mantenir les formes i fer un exercici de democràcia. Una serenor que ha caracteritzat l'acció ciutadana que ha reprovat l'actuació policial al conjunt del país amb 900 ferits.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.