La Guàrdia Civil entra al Museu de Lleida per efectuar el trasllat de les obres de Sixena


  • Comparteix:

El camió i la furgoneta que s'enduran les 44 peces de Sixena que hi ha al Museu de Lleida / Foto: ACN

El camió i la furgoneta que s'enduran les 44 peces de Sixena que hi ha al Museu de Lleida / Foto: ACN

Una desena de vehicles de la Guàrdia Civil s'ha personat al Museu de Lleida acompanyats per tècnics aragonesos per efectuar el trasllat a Sixena de les obres d'art en litigi, propietat de les monges de Sant Joan de Valldoreix. El dispositiu policial s'ha personat a l'equipament acompanyats d'una furgoneta i un camió, del qual estan descarregant caixes. Hores abans, just passada la mitjanit, també han entrat a l'equipament funcionaris del museu. Una cinquantena de persones es concentren a fora, malgrat que els Mossos d'Esquadra tenen blindat l'entorn del museu per impedir-hi l'entrada. La imminent sortida de les obres ha comportat aquest dilluns al matí escenes de tensió entre els Mossos d'Esquadra, que han format un perímetre de seguretat a l'exterior de l'equipament, i desenes de manifestants que demanen que les obres no surtin cap a l'Aragó.

El termini marcat pel jutge d'Osca per executar el trasllat de les 44 obres d'art de Sixena que es troben al Museu de Lleida expirava aquesta mitjanit. Si es compleixen els pronòstics, les peces es començaran a empaquetar i a carregar en un camió les properes hores.

De moment, es compleix el guió que marca la providència judicial coneguda dijous passat. Un fort dispositiu policial acompanyat per tècnics aragonesos, una furgoneta i un camió per endur-se les 44 peces d'art de Sixena que estan al Museu de Lleida. Tot el cap de setmana s'han generat reaccions entorn del polèmic trasllat. Els museus catalans s'han posicionat en contra i han qüestionat que es facin en condicions òptimes per a la seguretat de les peces.

D'aquesta manera, tot fa pensar que aquest dilluns es repetirà la imatge que ja es va viure el 26 de juliol del 2016 quan van arribar al monestir de Sixena les 53 obres que es conservaven als magatzem del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) de Barcelona, un compliment parcial de la sentència que obligava el trasllat també de les de l'equipament lleidatà, catalogades i protegides per la Llei de Patrimoni. Uns béns amb menys valor artístic i històric que les 44 que es van dipositar a Lleida. El MNAC encara exhibeix les pintures murals del monestir però també hi ha resolucions judicials que ordenen el seu trasllat a Sixena.

Fem un cafè
La CUP i diversos CDR, entre ells el de Sant Cugat, criden la ciutadania a través de les xarxes a 'fer un cafè' aquest dilluns al matí davant del Museu de Lleida. El fons del cartell és la façana del Museu de Lleida, tot i que el peu de la imatge diu 'No direm res sobre el Museu de Lleida, ni de la Guàrdia Civil ni del 155. Inviteu amics i amigues!' La candidata cupaire, Mireia Boya, ja va dir en una entrevista a l'ACN que esperava que la gent defensés el museu com van fer amb els col·legis electorals l’1-O.






  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.