Rudolf Häsler, el pintor del número 3 del carrer de Villà


  • Comparteix:

Rudolf Häsler / Foto: Cedida per la família de l'artísta

Rudolf Häsler / Foto: Cedida per la família de l'artísta

Pintor, dissenyador gràfic i dibuixant, Rudolf Häsler, nascut a Interlaken (Suïssa) el 1927, va recórrer mig món fins establir-se definitivament a Sant Cugat, on va viure els últims 30 anys de la seva vida i la seva maduresa artística. Tradicionalment s'ha etiquetat la seva obra pictòrica de realista i fins i tot d'hiperrealista, una categoria que ell mateix rebutjava en considerar que la seva producció supera els marges d'aquest estil. Després de molts viatges, Häsler va establir un vincle emocional i artístic amb Sant Cugat, especialment amb el Monestir, que visitava cada dia. Per tot plegat, Sant Cugat li ha reconegut la implicació amb la ciutat i la seva trajectòria artística i li concedeix, a títol pòstum, la distinció honorífica de Fill Predilecte.

Viatger de mena, Häsler va viure a Cuba, Mèxic, Algèria i el Marroc abans d'arribar a Sant Cugat, unes destinacions que van ser font d'inspiració en moltes de les seves obres. A Cuba va viure la revolució i fins i tot en va formar part, per després apartar-se'n i criticar el caire que adoptava el nou règim de l'illa.

La pintura i el gravat van ser les tècniques més utilitzades per Häsler. Reticent a vendre l'obra pictòrica, el gravat era una de les principals fonts d'ingressos de l'artista que li permetia continuar amb la seva producció pictòrica.

El gravador i pintor també desenvolupava una important activitat docent, tant a les aules d'algunes facultats suïsses com en llibres, on reflexionava, principalment, al voltant de l'art.

Häsler i la seva família es van instal·lar a Sant Cugat, al carrer de Villà, el 1971. Els crítics coincideixen a assenyalar que a partir d'aquest moment la seva obra reflecteix maduresa tècnica i conceptual. Rudolf Häsler va treballar fins els darrers dies, tot i les dificultats pròpies de l'edat i el desgast que suposava la seva manera de fer art.

El 1999 va morir a Sant Cugat a causa d'una aturada cardíaca.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.