Generalitat i Estat italià col·laboren en el foment del català a l'Alguer

Una xerrada sobre el català a l'Alguer ha finalitzat els actes del Correllengua a Sant Cugat

Cultura

Publicat el 20/oct/04 per Anna Gonzalez

El futur del català a l'Alguer passa pel reconeixement de l'oficialitat de la llengua i per l'increment del seu ús social. Aquestes han estat les conclusions de Pere Mayans, cap de serveis del departament d'Educació de la Generalitat, en l'últim acte del Correllengua a Sant Cugat.

Segons Pere Mayans, l'Estat italià fins ara ha fet poc per la supervivència del català a l'Alguer. Tot i això, el nou marc legal italià permet un seguit d'actuacions per a l'increment del seu ús. Des de fa uns mesos la Generalitat i l'Estat italià mantenen convenis de col·laboració per restablir la presència de la llengua en aquesta regió de Cerdenya. El cap de serveis del departament d'Educació, Pere Mayans, creu que aquestes iniciatives recents poden contribuir a paliar la situació actual del català a l'Alguer.

Pere Mayans

Dels 43.000 habitants de l'Alguer només 18.000 el poden parlar. Però només 5.000 persones l'utilitzen i són generacions de més de 40 anys.


Com totes les situacions minoritàries, l'estat del català a l'Alguer pot comportar la seva desaparició a la zona. Per això s'han iniciat un seguit de mesures que, segons Pere Mayans, han de portar a l'oficialitat de l'idioma.

Pere Mayans

Hi ha un salt qualitatiu. Es prepara una escola en català, s'obert una TV en català i un vol directe diari a l'Alguer des de Girona.


Aquestes actuacions representen un avanç en un ensenyament de qualitat i en el contacte de l'Alguer amb la resta dels Països Catalans. Aquestes conclusions s'han emmarcat en l'últim acte del Correllengua a Sant Cugat.