Sant Cugat homenatja aquesta setmana el Màrtir Cugat

Les activitats seguiran la línia habitual, amb xerrades, una missa i la lectura dramatitzada d''El Màrtir Cugat'


  • Comparteix:

La ciutat homenatja el sant que li dóna nom / Foto: Ajuntament

La ciutat homenatja el sant que li dóna nom / Foto: Ajuntament

La ciutat homenatja aquesta setmana el sant que li dóna nom, el Màrtir Cugat, amb una sèrie d'activitats destinada a recordar el seu llegat. Les celebracions, que ja han començat amb la Diada Castellera en Honor a Sant Cugat dels Castellers, arrenquen dimecres amb la conferència 'Per què aquí', a càrrec de l'exrector de Sant Pere d'Octavià Blai Blanquer. La lectura dramatitzada d''El Màrtir Cugat', que arriba al desè aniversari, una visita guiada als capitells del Claustre dijous i la missa i homenatge divendres, dia del patró, tancaran el programa d'actes.

El rector de Sant Pere d'Octavià, Emili Marlès, ha remarcat el llegat de Sant Cugat a la ciutat i ha assenyalat que la celebració serveix per pregar per les entitats de la ciutat.

Emili Marlés

Màrtirs n'hi va haver molts, però es recorda especialment qui ha tingut impacte a la ciutat. Ens hi encomanem perquè ens cuidi. També és un dia on preguem per les entitats i la vida a la ciutat perquè un patró és algú que des del cel cuida de nosaltres.


Una de les activitats de l'homenatge és el ball de la moixiganga, a càrrec del Grup Mediterrània. David Gil, membre de la junta de l'entitat, ha explicat a Cugat.cat en què consisteix.

David Gil

La moixiganga és un ball religiós que simbolitza la Passió de Crist. Al celebrar-se el dia de Sant Cugat el martiri del sant, el rector va trobar que era un ball adient per commemorar aquest fet.


Programa d'activitats
Dimecres 25, 19:00 h, al Claustre. A càrrec de l'historiador Domènec Miquel i Mossèn Blai Blanquer.

Dijous 26, 19:00 h, al Claustre. Visita guiada. 'Descripció i sentit dels capitells' amb Josep Maria Jaumà. A partir de les nou es farà la 10a lectura dramatitzada 'El Màrtir Cugat' del mateix Jaumà i dirigida per Xavier Tor.

Divendres 27, 20:00h Església del Monestir, Missa amb motiu de Sant Cugat. A les nou, al Claustre, celebració religiosa d’homenatge a Sant Cugat, el primer màrtir de Barcino: processó, pregària mossaràbiga, ofrena i moixiganga, a càrrec del Grup Mediterrània.

Sant Cugat, el primer màrtir de Bàrcino
La poca informació que es coneix del màrtir és que havia nascut al nord d'Àfrica i que va ser perseguit pel governador romà en temps de Dioclecià per la seva fe. Segons la llegenda, va ser fet presoner al camí de Bàrcino a Ègara i va ser degollat a Barcelona l'any 304.

El principal testimoni gràfic que se'n té és el retaule del Martiri de Sant Cugat, fet per Ayne Bru, que es troba al MNAC. En aquest retaule destaca una imatge del Monestir de Sant Cugat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.