Els capitells del Claustre del Monestir de Sant Cugat, com mai ningú els havia vist


  • Comparteix:

El Living Lab de la Biblioteca Miquel Batllori de Volpelleres ha presentat aquest dijous els primers resultats del projecte d'escanejat en 3D dels capitells del Claustre del Monestir. La iniciativa, que uneix el patrimoni històric i cultural de la ciutat amb la innovació tecnològica, permetrà fer un catàleg interactiu i accessible de les peces d'Arnau Cadell datades del segle XIII, a més d'apreciar detalls difícils de veure físicament. El projecte ha comptat amb el suport del Centre de Visió per Computador (CVC) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de l'Ajuntament de Sant Cugat, la Diputació de Barcelona, la Generalitat i l'Associació de Veïns del barri Volpelleres.

Els ciutadans que han participat de la iniciativa han rebut formació en fotogrametria, una tècnica d'impressió 3D a través de fotografies de l'objecte des de diversos punts de vista. A més, ells mateixos han fotografiat els capitells amb els seus telèfons mòbils i han viscut des de dins el procés d'impressió en 3D. Un dels impulsors del projecte, Fernando Vilariño, ha explicat que l'objectiu no només és fer un catàleg dels capitells, sinó també 'democratitzar el coneixement'.

Fernando Vilariño

El nostre objectiu és crear un catàleg digital dels capitells, però a llarg termini realment l'objectiu és avançar en la democratització de l'accés al coneixement i la innovació. I aquest és un dels projectes que ho permet.


De la seva banda, el director del Museu de Sant Cugat, Lluís Campins, també ha destacat la participació ciutadana en el projecte.

Lluís Campins

Ens genera un projecte participatiu i, a més, tenir una informació que ens permet tenir una eina de gestió com a Museu en l'àmbit de la conservació i la restauració, ja que ens permet arribar a un detall de les peces que de vegades és difícil físicament.


Fins ara s'han escanejat 11 dels 144 capitells que hi ha al Claustre. L'objectiu és tenir el catàleg complet la primavera de l'any que ve.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.