Ahmed Ali: 'El meu somni és tornar a Egipte per canviar el meu país'

En el programa de Ciutats Defensores dels Drets Humans, Ali ha ofert una 'master class' de periodisme a la ciutat


  • Comparteix:

El fotoperiodista Ahmed Ali

El fotoperiodista Ahmed Ali

El fotoperiodista egipci Ahmed Ali ha assegurat en una entrevista a Cugat.cat que la seva il·lusió és poder tornar a Egipte per canviar el seu país natal, d'on va haver de fugir el 2015 després de ser condemnat a 25 anys de presó per les seves fotografies sobre la revolució egípcia del 2011. Ali, que ha visitat Sant Cugat en el marc del programa Ciutats Defensores dels Drets Humans per oferir-hi una 'master class' de fotoperiodisme, es troba sota l'asil polític de l'Estat espanyol, on va arribar fa uns mesos gràcies a l'ajut d'Amnistia Internacional.

ESCOLTA-HO

Com et trobes ara?
Ara estic bé, content de formar part del programa Ciutats Defensores dels Drets Humans i d'explicar tot el que va passar a Egipte.

Com et vas iniciar en el fotoperiodisme?
Estudiava informàtica i estava treballant en una empresa francesa. Però quan va començar la revolució egípcia, em vaig adonar que no hi havia informacions correctes sobre els fets. Llavors, amb uns companys vam decidir fer un web per explicar què hi passava. Amb el temps, aquesta pàgina es va convertir en una de les més importants sobre la revolució. Tothom la visitava, gairebé cada dia més de dos milions de persones hi entraven per saber què passava a Egipte, i fins i tot alguns mitjans internacionals ens agafaven fotografies. A partir d'aquí, m'hi vaig començar a dedicar.

Ara mateix, quina és la situació en la qual es troba Egipte?
La majoria de la població actualment està molt cansada i té moltes complicacions per viure, sobretot econòmiques. Hi ha gent que fins i tot no pot menjar carn pequè és massa cara. A més, en l'àmbit dels drets humans, hi ha 61.000 persones a la presó. En aquests moments el país està molt pitjor que abans.

En el teu cas, per què vas haver de fugir d'Egipte?
Estava fent un documental fotogràfic sobre els represaliats per la revolució. Al 2014, vaig anar a casa d'un company per fer un documental amb la seva família. La policia era allà i em va empresonar. Després d'això em van condemnar a 25 anys de presó. Deien que escrivia notícies falses i contra l'estat, però no tenien en compte que treballava pels drets humans. Per això vaig decidir fugir ja que no volia anar a la presó.

Com aconsegueixes fugir?
Primer vaig marxar a Uganda, perquè hi podia anar sense visat. Després vaig estar a Kènia durant quatre mesos amb Amnistia Internacional. De fet, van ser ells els que em van ajudar a arribar a l'Estat espanyol amb el programa de Defensors dels Drets Humans.

Què hi estàs fent a l'Estat espanyol?
Hi estic fent moltes xerrades i activitats per explicar la causa egípcia. Faig campanyes de sensibilització i mostro les meves fotografies, tot i que aquí no exerceixo com a fotoperiodista ja que és molt difícil trobar feina en aquest àmbit.

Com definiries les teves fotografies?
La majoria són sobre drets humans i de caràcter documental. El meu objectiu és aquest: mostrar el món. Per això vaig començar a treballar com a fotoperiodista. La meva intenció és seguir dedicant-m'hi i contribuir a defensar els drets humans.

Quan creus que podràs tornar a Egipte?
Actualment és molt difícil poder tornar-hi, però tan debó pogués. El meu somni és tornar a Egipte per canviar el meu país. No sóc egipci només perquè hi vaig néixer, sinó també perquè ell ha nascut en mi.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.