Joan-Elies Adell (director ILC): 'Sempre he considerat el festival la gran festa de la poesia'

Cugat.cat conversa amb el nou director de la Institució de les Lletres Catalanes sobre el Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat


Temes relacionats

Sant Cugat ja és la capital catalana de la poesia (14/oct/18)


  • Comparteix:

Joan-Elies Adell

Joan-Elies Adell

El nou director de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Joan-Elies Adell, ha presentat el 18è Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat i ha fet balanç del que s'ha aconseguit amb aquesta iniciativa pel que fa el foment de la cultura i la poesia al país. Adell, filòleg, traductor i poeta, havia estat, des de 2009, director de l'oficina catalana de la Generalitat a l'Alguer, Itàlia. La faceta de literat li valgut diversos reconeixements, entre els quals destaca el premi Gabriel Ferrater per 'La matèria del temps' (1994).

ESCOLTA-HO

Què n'espera d'aquesta primera edició del Festival Nacional de Poesia amb vostè al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes?
Espero gaudir-lo perquè crec que és una de les fites literàries del país. Per a mi, poder-hi participar en primera línia i poder acompanyar als poetes, músics i demés que estaran a les activitats que se celebraran aquí a Sant Cugat és tot un plaer i un orgull.

Aquesta edició del Festival Nacional de Poesia suposarà un punt d'inflexió entre la seva direcció i la de l'antiga directora i ara consellera de Cultura, Laura Borràs?
Al contrari, el que busquem és seguir les línies marcades que va deixar l'actual consellera de Cultura. Crec que tant ella com l'Ajuntament de Sant Cugat han fet una feina excel·lent i la meva petita aportació és donar força a aquelles línies més positives i interessants per fomentar la poesia entre el públic.

Com ara quines?
Vull que es vegi que hi ha poesia per a tots els públics. Sovint s'ha cregut que la poesia és quelcom difícil i complexa, només reservada a alguns lectors que la coneixen. Crec que s'està treballant, des de fa molt de temps, per canviar aquesta creença amb, per exemple, espectacles poètics on la música té un paper important, activitats per als infants o d'altres que fan que una persona interessada per la cultura, però no especialment per la poesia, un atractiu.

De cara les properes edicions es mantindrà el compromís de Sant Cugat com a seu del Festival Nacional de Poesia?
Sí. Aquesta és la divuitena edició, per tant, el Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat arriba a la majoria d'edat en plena forma. La nostra voluntat com a Institució de les Lletres Catalanes i com a Govern és seguir aquesta línia.

Com encara l'encàrrec de ser el nou director de ILC?
Amb il·lusió i responsabilitat. La feina feta per la meva antecessora ha estat molt bona ha posat una altra vegada la literatura 'al mercat', és a dir, l'ha apropat a tothom, no només a qui ja li agradava llegir. A part, també, li va donar visibilitat a través de les xarxes socials i dels nous mitjans de comunicació. La meva voluntat és continuar amb aquesta línia. És innegable que també marcaré el meu pròpi perfil en la gestió però el camí ja està molt marcat i, simplement, és perseverar i treballar a favor de la cultura catalana.

Vostè té un currículum extens al qual s'hi afegeix la seva faceta de poeta, amb diversos títols publicats i premis a la seva esquena. Com se sent presentant, aquest dilluns, el 18è Festival Nacional de Poesia?
Sento il·lusió i responsabilitat perquè jo mateix sóc poeta i sempre he considerat el festival com la gran festa de la poesia al nostre país. El fet d'estar avui presentant el festival, haver pogut dir la meva a la programació, aconsellar amb el meu punt de vista i refermar aquelles coses que han donat bon resultat ha suposat una gran responsabilitat.

És poeta i és valencià. Quin paper té la cultura i els poetes del País Valencià festival?
Una de les característiques del FNP és, precisament, mostrar la varietat territorial de la nostra cultura. Evidentment, el fet que sigui valencià pot ajudar a donar una mirada més profunda en un territori que és conegut des de Catalunya però no en profunditat. Tot i això, el festival té una gran sensibilitat respecte els diversos territoris i sempre s'ha tingut una mirada nacional, en el bon sentit de la paraula.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.