L'ANC mostra els bombardejos italians a Catalunya des del prisma dels seus autors

Beu d'un document del general italià Adriano Monti sobre els efectes de les explosions


  • Comparteix:

L'exposició és obra del Memorial Democràtic

L'exposició és obra del Memorial Democràtic

L'aviació italiana va utilitzar la fotografia durant la Guerra Civil per documentar els efectes que havien produït els seus bombardejos entre la població civil. Documents gràfics inèdits captats pels seus autors que per primera vegada surten a la llum a l'exposició ''Martellamento diluito nel tempo': els bombardejos de l'aviació italiana sobre Catalunya', que s'ha inaugurat aquest dimecres a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) i que combina la fredor dels aviadors italians amb els testimonis d'aquells que van patir les explosions.

Una mostra dissenyada des del Memorial Democràtic que s'ha basat en un document signat pel general italià de l'època Adriano Monti, que l'ANC va recuperar de mans privades fa uns mesos i que conté 121 instantànies, vuit d'elles exhibides i les altres projectades en un vídeo.

El director del Memorial Democràtic, el periodista Plàcid Garcia-Planas, ha destacat que l'exposició és un intent de 'posar rostre al dolor' i que per això sota les instantànies captades per l'aviació italiana dels bombardejos, en què es descrivien els efectes tècnics de les explosions, apareixen les versions de les persones que els van patir.

Entre elles la de l'historiador i monjo de Montserrat Hilari Raguer, que també ha assistit a la inauguració i que ha recordat la seva vivència del conflicte. 'Tinc els records molt vius, vam patir molt', ha dit. Els seu testimoni i el d'altres supervivents s'il·lustren a través de retrats del fotògraf català Tino Soriano. A més, també hi ha un vídeo amb testimonis de la guerra.






Plàcid Garcia-Planas

És posar rostre al dolor. Ens va sobtar molt la fredor dels tècnics italians. Sota de cada bomba hi ha persones, mirades, éssers humans.

Hilari Raguer

Tinc els records molt vius. Les recordo molt bé. Hi ha coses molt desagradables. Vam haver de fugir de Sant Just Desvern, on vivíem. No va ser fàcil.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.