'Escrits dispersos d'història' de Raguer plasma el rol històric de l'Església a Catalunya

L'historiador i monjo presenta un recull editat pel IEC amb motiu del seu 90è aniversari


  • Comparteix:

El paper que l'Església ha jugat al llarg de la història, tant des d'un aspecte identitari a Catalunya com durant la Guerra Civil. Sobre aquesta temàtica gira entorn el llibre 'Escrits dispersos d'història', un recull de textos de l'historiador i monjo de Montserrat Hilari Raguer redactats durant 60 anys. Ara l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha aplegat els escrits en un volum per homenatjar la trajectòria de Raguer, que aquest any ha complert 90 anys.

El llibre, presentat aquest dimecres a la sala del Claustre del Monestir, tracta temes diversos agrupats en quatre seccions: 'Catalunya i l'Església catalana', 'L'Església i la Guerra Civil', 'El Concili Vaticà II' i 'Homenots', una sèrie d'escrits breus sobre personatges diversos i històricament rellevants.

Segons Raguer, un dels temes més destacats del volum és el rol que la institució eclesiàstica ha tingut a Catalunya en determinats moments històrics.

Des del punt de vista del president de l'IEC, Joandomènec Ros, es tracta d'un recull de textos que s'han editat perquè 'tinguin sentit com a conjunt' i que mostren tant la cara més amable de l'Església com els clarobscurs.

Idea gestada a Sant Cugat

L'obra, en la qual ha col·laborat la Diputació, acaba amb un detallada bibliografia històrica de Raguer, a càrrec de l'historiador santcugatenc Josep Maria Figueres. De fet Figueres també ha explicat que la idea d'editar el llibre es va començar a gestar en un acte fa uns anys a Sant Cugat, en què, amb l'alcaldessa d'aquells moments i presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, es va parlar de fer un llibre sobre la trajectòria del monjo.

Durant l'acte, el mateix Figueres i la historiadora Àngels Solé han glossat la figura de Raguer, a més de conversar amb ell sobre l'obra i la seva trajectòria historiogràfica.

La cita també ha comptat amb el president de la secció local d'Òmnium, Lluís Bonet, que ha organitzat l'acte, així com també amb la regidora de Cultura, Sílvia Solanellas. Un centenar de persones han assistit a l'acte.

El llibre forma part de la col·lecció 'Publicacions de la Presidència; 50'.




Hilari Raguer

Globalment l'Església catalana ha estat fidel al país, sobretot a la seva llengua. Quan els intel·lectuals van abandonar la llengua, la institució va continuar fent la predicació amb la llengua del poble.

Joandomènec Ros

El paper de l'Església, en alguns casos, paper meritori. El paper dels vencedors, la situació del país, durant i després de la guerra.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.