Àlbums il·lustrats, una finestra al món i als seus problemes a través dels dibuixos

L'Institut de la Infància ha organitzat la 3a Jornada de literatura infantil i juvenil a la Casa de Cultura


  • Comparteix:

La 3a Jornada de literatura infantil i juvenil (LIJ) de l'Institut de la Infància ha fet un viatge pel món de l'àlbum il·lustrat aprofundint en les possibilitats d'aquest gènere. Experts en la matèria, com els educadors Jaume Centelles, Núria Vouillamoz, Roser Grivé i el poeta Mario Satz, qui ha presentat el llibre 'La ploma', han parlat del conte amb il·lustracions com a eina educativa i de coneixement en una jornada que s'ha celebrat a la Casa de Cultura. El públic, format per mestres i educadors, ha pres bona nota de les novetats editorials que s'han presentat així com de les revisions de clàssics que no passen de moda.

Prop d'una quarantena de persones han volgut formar part d'una jornada on, a través de 'combats literaris', xerrades, taules rodones i presentacions, s'ha posat en valor el paper dels àlbums il·lustrats com un 'vehicle d'aprenentatge del món', ha assenyalat la bibliotecària de l'escola Gerbert d'Orlhac i coordinadora del CreaLIJ de l'Institut de la Infància, Núria Vouillamoz.

L'assetjament escolar, la immigració o la diversitat sexual són alguns dels temes, han coincidit els experts, que es poden tractar a l'aula amb aquest format. El mestre d'educació infantil jubilat Jaume Centelles ha afirmat que els àlbums il·lustrats serveixen perquè els educadors puguin parlar de situacions que passen a la classe però amb 'històries que parlen d'altres persones'.

Després de tres anys, la Jornada de literatura infantil i juvenil de l'Institut de la Infància s'ha convertit en una cita 'consolidada' amb l'objectiu de 'divulgar' i 'fer arribar propostes editorials als professionals', ha assegurat Vouillamoz.




Jaume Centelles

Els àlbums il·lustrats són llibres o històries que t'expliquen les coses parlant dels altres. Si, per exemple, parles dels refugiats amb un conte il·lustrat, parles dels 'altres' i no de la situació que puguis tenir a l'aula. I així, amb tots els temes.

Núria Vouillamoz

És una eina que ens serveix per parlar de temes que abans eren tabú o bé existien però es tractaven d'una altra manera. Aquest material literari ens permet parlar de temes que es consideraven prohibitus pels infants.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.