Sant Cugat, ciutat 'Ferrateriana'

L'itinerari recorda els punts més emblemàtics de la vida del poeta al municipi


  • Comparteix:

Sant Cugat reivindica la figura de Gabriel Ferrater amb un itinerari que passa pels llocs més significatius de la vida del poeta a la ciutat. L'acte de presentació, que ha coincidit amb el 47è aniversari de la seva mort, ha comptat amb la presència d'amics i persones que el van conèixer, alguns dels seus exalumnes i una representació de l'Ajuntament de Reus, on va néixer Ferrater. En cada aturada de l'itinerari s'ha recordat el fill predilecte amb la lectura de textos, poemes i amb l'actuació del cantant i compositor Joan Artigas. Un dels objectius futurs de l'Associació Gabriel Ferreter és 'vestir' l'itinerari amb plaques, ha explicat el seu president, Joan Tres. De moment, la ruta estarà disponible a internet per qui la vulgui fer pel seu compte.

La ruta l'ha ideat la filòloga i experta en itineraris literaris Maria Nunes qui, aquest dissabte, ha estat també l'encarregada de guiar el grup per la ciutat. L'itinerari, reivindicat per l'associació i creat amb la col·laboració de l'Ajuntament, consta de nou parades que comencen a la plaça de Lluís Millet, com a símbol de l'arribada de Gabriel Ferrater a la ciutat, i acaba a la seva tomba, al cementiri de Sant Cugat.

El camí para al número 32 de la rambla de Ribatallada, on va viure Gabriel Ferrater, i segueix davant la Biblioteca Central, que porta el seu nom. La següent aturada és al parc de Ramon Barnils, en record de l'amistat entre el poeta i el periodista.

L'itinerari continua en diversos punts de la plaça d'Octavià i rodalies. La ruta recorda el Claustró del Monestir i la Casa de Cultura com els espais que van acollir les primeres classes de la recent Facultat de Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i on Ferrater va exercir com a professor de lingüística i crítica literària.

És en aquest punt on l'itinerari fa una parada a la plaça de l'Om, davant el monòlit de Pep Codó dedicat al poeta. La ruta pel centre del poble acaba a El Mesón, restaurant on es va forjar el 'mite' de Gabriel Ferrater, ha afirmat Nunes. El poeta va passar-hi part del seu temps debatent i conversant amb alumnes i amics. Actualment, El Mesón acull la seu de l'Associació Gabriel Ferrater. El 2022 serà l'any Ferrater en commemoració del centenari del seu naixement.








Joan Tres

Gabriel Ferrater és santcugatenc. Va passar-hi els últims set anys de la seva vida. No n'hi ha prou en conèixer la figura de Gabriel Ferrater, ha d'estar al carrer.

Cristina Garreta

Reus té present la figura de Gabriel Ferrater. A Sant Cugat teniu una biblioteca Gabriel Ferrater i a Reus hi tenim un institut, així doncs, el seu nom sona entre els joves. L'agermanament entre Reus i Sant Cugat és molt interessant perquè som com les dues cares d'una moneda.

Pep Murgades

En tinc un record excel·lent. Era un professor poc convencional.

Enric Sullá

Amb Gabriel Ferrater vam fer una gran descoberta de temes que ignoràvem.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.