[Entrevista]: Glòria Bordons sobre Brossa: 'Amb ell, el lector s'ha d'esforçar contínuament'

Ofereix tres sessions de lectura sobre l'autor a la ciutat per comprendre la seva 'complexitat'


  • Comparteix:

La filòloga i especialista en Brossa, Glòria Bordons / Foto: Cedida

La filòloga i especialista en Brossa, Glòria Bordons / Foto: Cedida

Coincidint amb el centenari del naixement de Joan Brossa, l'Associació Gabriel Ferrater organitza a Sant Cugat sessions de lectura sobre l'obra del poeta català. La veu cantant de les trobades és la filòloga i especialista en Joan Brossa, Glòria Bordons, que aprofita les sessions per donar claus de lectura sobre la 'complexitat' de l'artista, a més de posar en valor el seu vessant literari. En una entrevista a Cugat.cat, Bordons explica que, tot i que Brossa ha acabat essent més conegut per la seva visualitat, 'va escriure molta poesia i teatre'. Unes creacions que qualifica d'innovadores: 'Amb ell, el lector s'ha d'esforçar contínuament', exposa. Una de les sessions és aquest dimecres a dos quarts de vuit de la tarda a la Casa de Cultura. També n'hi haurà dues més els dies 5 de juny i 3 de juliol.

ESCOLTA-HO

Què ha representat Brossa per a la literatura catalana?
Va ser una revelació per als poetes de la seva generació i un referent en l'àmbit de la visualitat. De fet, ha acabat essent més conegut pel seu vessant visual que no pas literari. Però, és comprensible. Quan una persona toca tants àmbits i és tan bo en un sector com el visual, el vessant literari queda al marge en ser més dur de llegir.

Per què és necessari organitzar sessions de lectura com aquestes?
Justament per posar en valor el vessant literari de Brossa. Va escriure molta poesia i per això organitzem aquestes sessions. Són trobades en què abordem la seva poesia escrita, tot i que no deixem de banda el tema visual ja que era un poeta molt innovador i trencador. Mai no va deixar ningú passiu. En aquestes sessions intento donar unes claus de lectura perquè Brossa es pugui entendre. Com que ho abraça tot, és complex. Amb ell, el lector s'ha d'esforçar contínuament. A més, per exemple, per a ell la poesia també era el teatre i això ha fet que les seves obres hagin estat difícils tant per actors com directors.

Quines obres abordareu en aquestes sessions?
Comentem des de sonets fins a formes que poden semblar notícies de diari i definicions de diccionari. Es tracta de descobrir una altra manera de fer poesia. Per exemple, llegim poesia visual i veiem com construeix aquests poemaris.

Suposo que aquesta visualitat de Brossa també ens ajuda a entendre la contemporaneïtat, oi?
Absolutament. Brossa va ser una persona avançada a la seva època. No únicament amb la poesia visual, sinó també en la seva poesia escrita. Per exemple, ell utilitzava notícies per fer poemes. Quan Brossa escrivia no es qüestionava tant la veracitat dels mitjans de comunicació, però moltes vegades el que fa és posar-te a la cara una 'fake news'. Són maneres d'apropar-te la realitat i, pel procediment que utilitza, se'ns fa totalment actual.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.