Museus per a tothom

Els Museus de Sant Cugat treballen per arribar a totes les persones, independentment de les seves capacitats


  • Comparteix:

La cultura ha de ser per a tothom. Sota aquesta premissa, els Museus de Sant Cugat, han treballat en un projecte d'accessibilitat, democratització i inclusió per fer arribar el patrimoni cultural a tots els ciutadans, tinguin les necessitats que tinguin. Des de 2003, aquest ha estat l'objectiu principal dels Museus de Sant Cugat i, a dia d'avui, estan en marxa sis grans projectes que fan possible l'accessibilitat a la cultura.

Des de visites guiades per persones amb Asperger pel Monestir, passant per un taller de fang dirigit per una dona cega, al projecte 'Fem un Museu'. Des del 'Fotomemòries', que treballa amb persones que pateixen Alzheimer, fins al taller 'Museu al Barri', en què veïnes del barri del Monestir-Sant Francesc i àvies i avis de la residència Santa Rosa treballen conjuntament.

La tècnica d'Educació del Museu de Sant Cugat, Helena Minuesa, assegura que 'tots els museus que treballen per a un públic i per difondre el seu patrimoni han de tenir, dins la seva idiosincràsia, el tema de l'accessibilitat molt present'. L'accés a la cultura és un 'dret' que té tota la ciutadania.

La regidora en funcions de Cultura, Promoció Econòmica i Ocupació, Sílvia Solanellas, remarca que la població de Sant Cugat 'ha crescut exponencialment' en els últims 20 anys i, per això, és 'important' que tots aquells que arribin 'se sentin interpel·lats per la cultura' i tinguin accés a la cultura tradicional i popular del municipi.

Més enllà dels projectes que s'impulsen a la ciutat, els Museus de Sant Cugat participen de la Taula de treball Museus i Accessibilitat, formada pels principals museus de Barcelona i institucions culturals. Aquesta taula permet compartir estratègies, recursos i experiències d'accessibilitat que es duen a terme als museus que la conformen. Minuesa explica que, d'una banda, dins la Taula, els Museus de Sant Cugat lideren el blog 'Museus i accessibilitat'. D'altra banda, però, participar d'aquesta col·laboració els permet 'nodrir-se del bagatge que tenen altres institucions germanes' i compartir projectes, com ha passat amb el 'Guia'm pel Monestir', iniciativa embrionària de Sant Cugat i que, des de ja fa uns mesos, també es duu a terme al Monestir de Pedralbes.




Helena Minuesa

El tema d'accessibilitat als museus es planteja com un 'must'. Tots els museus d'avui en dia que treballen per a públic i per a difondre el seu patrimoni han de tenir, dins la seva idiosincràsia, el tema de l'accessibilitat molt present, perquè és un dret que té tota la ciutadania.

Sílvia Solanellas

La nostra ciutat ha experimentat un creixement molt gran a nivell de població. En els últims 20 anys ha crescut exponencialment. Per tant és molt important que tothom que vingui se senti interpel·lat per la cultura, per les tradicions culturals i populars. És important que la gent tingui accés a tota aquesta cultura.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.