Margarida Xirgu i García Lorca protagonitzen les 15es 'Lectures a la Fresca'

Les lectures seran els dijous 4, 11 i 18 de juliol a la plaça de l'Om, de Magí Bartralot i d'en Coll


  • Comparteix:

Tornen les tradicionals 'Lectures a la Fresca', organitzades pels Amics de Pedra i Sang amb el suport de l'Ajuntament en una 15a edició dedicada, per primera vegada a una actriu, Margarida Xirgu. L'homenatge és amb motiu de cinquantenari de la mort de l'artista. Federico García Lorca i la seva obra també seran molt presents en unes lectures dramatitzades que seran els dijous 4, 11 i 18 de juliol a les deu de la nit a les places de l'Om, de Magí Bartralot i d'en Coll, respectivament.

La presentació de l'edició ha tingut lloc aquest dimarts al bar Dehesa amb els actors i actrius implicats. També hi ha assistit la nova alcaldessa, Mireia Ingla, qui ja té peticions per part de la directora artística del cicle, Dolors Vilarasau, i del crític d'arts escèniques Eduard Jener. Tots dos han demanat que 'se segueixi apostant des de l'administració' per aquest tipus d'actes i també comptar amb 'equipaments adequats' per a la pràctica artística i teatral.

Ingla s'hi ha compromès i també ha destacat el caràcter cultural de la ciutat per 'sentir-nos orgullosos'. Això sí, ha assegurat que 'no només hem de dir-ho, sinó que també ho hem de fer'.

Margarida Xirgu
L'organització ha presentat Margarida Xirgu com una actriu i una dona 'avançada al seu temps'. Feminista, republicana i exiliada, 'val la pena recuperar la seva figura' segons l'escriptor, director i autor de 'La Xirgu a la Fresca', la primera de les obres que es representaran, Ignasi Roda.

Vano
El tradicional vano aquest any és obra de l'artista plàstica Neus Colet. Hi és present el text manuscrit per homenatjar la trajectòria de l'actriu Margarida Xirgu sorgint d'un paisatge escenogràfic.

Exposició
A més, l'any vinent i en motiu del 15è aniversari de les 'Lectures a la Fresca', es farà una exposició a l'Ateneu amb els vanos de totes les edicions i amb un recull dels millors moments d'aquest tradicional acte teatral.

Cicle
'La Xirgu a la fresca' - Dijous, 4 de juliol a les 22h
Un mosaic de la vida de Margarida Xirgu amb algunes de les obres que ha representat més significatives per Ignasi Roda, president de l'Associació Dramàtica de Barcelona (ADB) en l''Any Xirgu'. Comptarà amb música en directe amb el pianista Pep Pladellorens i amb la participació de les cantants Virgínia Martínez i Mone Teruel. Serà a la plaça de l'Om.

'Fes de Federico per a mi' - Dijous, 11 de juliol a les 22h
Obra de Sam Boardman-Jacobs traduïda per Lluís-Anton Baulenas dirigida per Dolors Vilarasau. L'actriu santcugatenca Marta Uxan farà de Margarida Xirgu i Martina Vilarasau de l'argentina Eva Duarte de Perón. Es representarà a la plaça de l'Alcalde de Magí Bartralot.

'La casa de Bernarda Alba' - Dijous, 18 de juliol a les 22h
Clàssic de Lorca dirigit per Dolors Vilarasau i interpretat per un repartiment completament femení. Tindrà lloc a la plaça d'en Coll.








Dolors Vilarasau

Una persona que fa teatre necessita un lloc d'assaig, unes condicions perquè aquest art es produeixi. Sant Cugat mai no ha apostat perquè els artistes tinguin un lloc en condicions.

Eduard Jener

Aquests 14 anys anteriors, mireu si hi ha algun lloc que hagi fet una iniciativa com aquesta.

Ignasi Roda

El que he fet és una dramatúrgia en què fem un repàs de la vida de l'actriu.

Mireia Ingla

Hem de demostrar que estem orgullosos de la cultura que tenim a Sant Cugat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.