Lorca i Xirgu van ser a Sant Cugat als anys 30 per l'obra 'Yerma'

David Pujol troba un document inèdit que demostra la presència dels dos artistes a La Unió


  • Comparteix:

Imatge de Xirgu en el programa de mà trobat per David Pujol / Foto: Cedida

Imatge de Xirgu en el programa de mà trobat per David Pujol / Foto: Cedida

L'any 1935 l'actriu Margarida Xirgu va visitar Sant Cugat per interpretar 'Yerma' al Teatre La Unió. Era un dissabte d'octubre que no va ser una funció qualsevol. Entre el públic hi havia algú que coneixia de prop el text: el mateix Federico García Lorca, l'autor de l'obra. Una troballa inèdita feta pel president de La Unió, David Pujol, que rebuscant en els arxius del teatre ha trobat el programa de mà de la funció en què s'anunciava la presència de Lorca.

En declaracions a Cugat Mèdia, Pujol ha explicat que va ser dissabte passat quan va trobar el document després que la santcugatenca Margarida Oliver li cedís tot un seguit de documentació d'entre els anys 1925 i 1943. 'Remirant a casa em vaig adonar que Xirgu havia interpretat l'obra, amb la sorpresa que també hi havia assistit Lorca', ha dit Pujol, que ha explicat que la catalogació de la documentació és una tasca que van començar fa uns anys per recopilar informació històrica de l'entitat, sobretot de cara a la inaguració de la nova seu.

Programa de mà trobat / Foto: Cedida
AMPLIA'L Programa de mà trobat / Foto: Cedida


Fins ara se sabia que Xirgu havia visitat La Unió en nombroses ocasions, però no de la presència de Lorca. Tot i que Pujol reconeix que només es tracta d'un programa de mà, ha avançat que ha contactat amb la Fundació García Lorca per comprovar que Lorca finalment va assistir a la funció. 'He parlat amb la neboda de Lorca, amb qui tinc un contacte directe i que és la directora de la fundació, i s'ha compromès a agilitzar la petició', diu Pujol. El president de La Unió també avança de possibles noves sopreses i anima els santcugatencs i santcugatenques a compartir el material que tinguin sobre La Unió.

La troballa arriba en un moment especial, l'Any Xirgu, que commemora el cinquantenari de la mort de l'artista molinenca. Aprofitant l'efèmeride, les Lectures a la Fresca d'enguany també se centren a repassar la trajectòria vital de Xirgu, en la qual Lorca hi va tenir un paper destacat.

L'artista catalana va ser una de les muses del poeta granadí, que justament va compondre una de les seves mítiques peces 'La casa de Bernarda Alba' imaginant Xirgu en el paper principal. De fet, Les Lectures a la Fresca han posat el punt final a l'edició d'enguany amb una lectura dramatitzada sobre aquest muntatge pòstum de Lorca que Xirgu va estrenar a Buenos Aires l'any 1945.


David Pujol

Vaig fer una ullada a la documentació i vaig trobar un programa de mà de 'Yerma' amb la Xirgu. M'hi vaig aturar i vaig veure que s'anunciava la presència de Lorca.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.