El CRBMC finalitza la restauració de la marededeu del Monestir de Santes Creus

Ha estat un procés de dos mesos i s’ha dut a terme al mateix monestir


  • Comparteix:

El Retaule Major o de Santa Maria és una obra de Josep Tramulles, datada entre 1647 i 1651 / Foto: CRBMC

El Retaule Major o de Santa Maria és una obra de Josep Tramulles, datada entre 1647 i 1651 / Foto: CRBMC

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) ha finalitzat aquest dimarts la restauració de la Marededeu del Monestir de Santes Creus, l'escultura que forma part del retaule major de l’església i es troba a l’absis principal. El procés ha durat dos mesos i s’ha fet al mateix monestir, ja que la base refeta amb morter en dificultava el desmuntatge.

La intervenció que s’hi ha fet ha consistit en netejar la fina capa de pols superficial de l’anvers i del revers de la imatge per després eliminar les capes de la repintada. Amb la neteja, ha quedat al descobert el pit nu de la marededeu. Aquest fet suposa tota una raresa iconogràfica, perquè no és gens habitual que una imatge de la mare de Déu que ensenya el pit presideixi un retaule.

Per aquest motiu, hi ha una doble hipòtesi pel que fa a la seva iconografia: o bé es tractaria de la representació de la Mare de Déu de la Llet, amb el nen Jesús al seu damunt, o bé seria una representació de la Mare de Déu que dona aliment espiritual a la comunitat cistercenca.

D'altra banda, també s’ha aprofitat la intervenció per rebaixar la capa de morter de la base de l’escultura i reintegrar-la cromàticament. Finalment, s’ha aplicat massilla de tipus tradicional a les pèrdues, i s’han retocat sense que afecti la lectura de l’obra.

L'abans i el després del retaule



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.