El Màrtir Cugat reviu al Claustre del Monestir

Una lectura dramatitzada recrea el mite del màrtir que dona nom a la ciutat


  • Comparteix:

El Màrtir Cugat ha pres vida aquest divendres de la mà d'una lectura dramatitzada al Claustre del Monestir a càrrec dels Companys d'en Cugat. Sota la direcció del santcugatenc Xavier Tor, la lectura ha recreat la vida i la mort del màrtir cristià que dona nom a la ciutat. Una obra escrita per Josep Maria Jaumà que es troba a cavall entre la història i el mite, i que narra la vida i la mort de Sant Cugat. En l'acte, els assistents han pogut fer un donatiu voluntari a Càritas Sant Cugat.

La seva figura encara es força desconeguda. Segons la llegenda, el seu naixement es situa al nord d'Àfrica. S'explica que va ser perseguit pel governador romà en temps de Dioclecià a causa de la seva fe i que va ser empresonat al camí de Bàrcino a Ègara. Sense renegar de la seva fe, el màrtir va ser degollat a Barcelona l'any 304.

La memòria del màrtir es va mantenir a la Barcelona de l'època fins arribar a donar nom a un Monestir de la zona, on ja hi havia l'antic campament militar Castrum Octavianum i que amb els anys ha esdevingut la ciutat de Sant Cugat del Vallès.

El principal testimoni gràfic que es té de la seva figura és el retaule del Martiri de Sant Cugat, fet per Ayne Bru i exposat al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). En aquest retaule justament destaca una imatge del Monestir de Sant Cugat.






Josep Maria Jaumà

Ell està impregnat de les idees del seu país, però tot i així sense cristià actua com a tal ja que es troba en una terra que no l'entenen.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.