La història, la tradició i el teixit associatiu se citen a Sant Cugat en la 2a Fira de les Portadores

La fira se celebra el cap de setmana del 27 al 29 d'aquest mes en una aposta per la tradició i les activitats familiars


  • Comparteix:

Les persones implicades a la Fira de les Portadores amb la imatge del taller Jeroni de Moragas / Foto: Cugat Mèdia

Les persones implicades a la Fira de les Portadores amb la imatge del taller Jeroni de Moragas / Foto: Cugat Mèdia

La Fira de les Portadores torna a Sant Cugat en la seva 2a edició el cap de setmana del 27 al 29 de setembre amb activitats centrades en donar a conèixer el patrimoni històric vitivinícola de la ciutat. Hi destaquen les propostes familiars i per als amants del vi, en un cap de setmana transversal en què les entitats de cultura popular també hi diran la seva amb la Diada de Testes dels Caparrots, dissabte, i el 44è Aplec de la Sardana, diumenge.

Fira de les Portadores
La fira, una de les festes més importants del Sant Cugat rural, se celebrava al setembre durant el temps de verema a l'actual plaça d'Octavià. Els veïns es vestien amb les seves millors gales i sortien a intercanviar i comprar vi i raïm, a més d'eines per a fer-la.

La intenció és transmetre el passat històric de la ciutat, a més de teixir xarxa entre les entitats de la ciutat, tal com ha explicat la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona. Enguany, algunes de les activitats que més hi destaquen són una trepitjada de raïm col·lectiva, una proposta intergeneracional basada en l'experimentació, el joc i la participació, a més d'altres actes per als amants del vi com una classe magistral per aprendre a fer el teu propi vi amb la participació de diverses cooperatives catalanes. L'any passat a la fira hi van participar unes 2.000 persones.

Cartell inclusiu
La imatge d'enguany l'han creada un grup d'usuaris del taller Jeroni de Moragas, que treballen en la inclusió de persones adultes amb diversitat funcional intel·lectual, malaltia mental i trastorn de l'espectre autista (TEA). El disseny està basat en el raïm com a element central i, amb els colors, vol transmetre el valor de la diversitat.
Imatge del disseny / Foto: Ajuntament de Sant Cugat
Imatge del disseny / Foto: Ajuntament de Sant Cugat


La programació de tardor-hivern dels Museus i la Memòria Històrica
La Fira de les Portadores dona el tret de sortida de la seixantena d'activitats que organitza Museus de Sant Cugat entre setembre d'aquest any i febrer de l'any vinent. Visites guiades, xerrades, presentacions i exposicions temàtiques i activitats familiars formen part d'una programació que compta amb la col·laboració d'una vintena d'entitats de la ciutat i que inclou un apartat dedicat a la recerca i la divulgació de la memòria històrica. En aquest sentit, la regidoria de Memòria Històrica, creada per primera vegada a l'Ajuntament i encapçalada per Pilar Gorina, canalitzarà les seves activitats principalment en els Museus de Sant Cugat. Gorina ha avançat propostes com grups de reflexió amb l'alumnat de l'Institut Arnau Cadell, un cicle de conferències sobre els 40 anys d'ajuntaments democràtics i un recorregut per punts concrets del municipi amb especial importància en la Guerra Civil i la postguerra, a més d'un homenatge a l'actriu Margarida Xirgu i la divulgació del programa d'identificació genètica.


Esther Madrona

La intenció és anar sumant esforços i teixir xarxa. No donar l'esquena a altres activitats de la ciutat, sinó trobar punts en comú per integrar-los en la programació. La Fira de les Portadores vol recordar el passat històric vitivinícola de la ciutat però també incorporar altres propostes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.