Catalunya i el Japó, més d'un segle de relacions oficials, comercials i culturals entre dos pobles

L'Arxiu Nacional de Catalunya inaugura una exposició amb documents que fa un repàs dels lligams de les cultures nipona i catalana durant el segle XX


  • Comparteix:

L'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) i el Consolat General del Japó han inaugurat aquest dimecres l'exposició 'Candor i coratge', una mostra de testimonis documentals de les relacions entre les dues cultures al llarg del segle XX. Amb l'objectiu d'oferir un tast suggeridor de l'intercanvi cultural, institucional i econòmic entre Catalunya i el Japó, l'exposició fa un repàs de les visites oficials nipones al país, així com la influència entre ambdues cultures, personificades en el músic Pau Casals, que va visitar l'illa el 1962, i el poeta Carles Riba, que va beure de la poètica nipona per compondre una sèrie de 'tanka', que en japonès significa 'poema curt'.

L'exposició pren forma a partir de les paraules 'Candor i coratge', extretes d'un vers del mateix Riba. Un nom que, com ha explicat un dels comissaris de la mostra, Francesc Olivé, vol evidenciar l'admiració mútua de les dues cultures, així com la predisposició i la iniciativa de Catalunya i el Japó per mantenir les seves relacions tot i trobar-se molt allunyades físicament.

La presentació de la mostra, que es podrà veure fins al 15 de gener, ha comptat amb la presència de la consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga, i el cònsol del Japó a Barcelona, Naohito Watanabe, que ha aprofitat els parlaments de la inauguració per expressar la voluntat de mantenir el bon estat de les relacions entre els dos països.

La música ha agafat el relleu als parlaments amb un concert d'Avec Plaisir Duo, que ha interpretat peces de l'obra de Pau Casals, així com obres de compositors japonesos. L'exposició comptarà amb més activitats paral·leles, entre les quals destaca la conferència 'L'haiku i la tanka japonesa i la seva arribada a Catalunya', una activitat emmarcada dins la programació del Festival Nacional de Poesia.


Francesc Olivé

L'exposició es diu 'Candor i coratge' que vol representar l'admiració mútua entre tots dos pobles i el coratge que implica mantenir les relacions amb un territori molt allunyat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.