Arxiu Gavín, cinc milions de documents i tota una vida

El valldoreixenc, propietari de l'arxiu particular més gran d'Europa, mira enrere al 'Sant Cugat a fons'


  • Comparteix:

Josep Maria Gavín ha col·leccionat tota la vida, des de ben petit. Als quatre anys va començar a reunir estampetes que recollia a casa seva -venia d'una família molt catòlica- i 85 anys després atresora l'arxiu més important d'Europa segons la Unesco. Pel mig, gairebé dos milions de quilòmetres amb nou cotxes diferents que li han permès reunir cinc milions de documents, entre ells una xifra difícil d'abastar amb la ment: més de 26.000 fotografies de gairebé totes -creu que n'hi falten com a molt una vintena- les esglésies i edificis religiosos de tot tipus de Catalunya, Andorra, la Franja de Ponent i la Catalunya Nord.

ESCOLTA-HO

La feina de Gavín és la de la formigueta. Poc a poc, cap de setmana a cap de setmana, però sense pausa, ha recollit documents, molts d'ells de producció pròpia, però d'altres també cedits per famílies de col·leccionistes ja desapareguts, que actualment es troben emmagatzemats a l'arxiu del Monestir de les Avellanes, a la comarca de la Noguera. Uns documents que podrien haver-se quedat a Sant Cugat, però que no ho van fer, explica Gavín amb un punt amarg, perquè l'Ajuntament de llavors, liderat per Lluís Recoder, no va voler fer-se'n càrrec econòmicament quan la col·lecció ja no cabia a casa, l'any 2007.

Precisament, l'habitatge que va acollir l'arxiu durant tants i tants anys, ara que ja no fa aquesta funció, se li ha fet gran a Gavín, que en els propers mesos abandonarà Valldoreix per traslladar-se a un pis de Caldes de Montbui. 'M'he fet gran', admet, tot i que envelleix amb satisfacció. 'Sento que no he perdut ni un minut de la meva vida', ha sentenciat en una entrevista al 'Sant Cugat a fons' de Ràdio Sant Cugat, on ha recordat la seva història i la del seu arxiu.

Dos milions de quilòmetres en cotxe
42 anys voltant per tots els racons de Catalunya demanen una voluntat de ferro i una constància a prova de bombes. Gavín ha necessitat nou cotxes diferents i més de 200 col·laboradors per poder reunir un arxiu del qual parla amb l'estima de qui hi ha dedicat una vida. 'Hi ha gent que es gasta els diners en altres coses i jo ho he dedicat a això', argumenta, tot i que també admet que la seva família s'ha hagut 'd'acostumar' a conviure amb aquesta afició.

Josep Maria Gavín durant l'entrevista al 'Sant Cugat a fons' / Foto: Cugat Mèdia
Josep Maria Gavín durant l'entrevista al 'Sant Cugat a fons' / Foto: Cugat Mèdia


Gavín ha explicat que en la seva recerca d'edificis religiosos, que va començar fotografiant campanars a Gràcia, ha hagut de caminar per boscos i muntanyes, molt sovint amb l'ajuda dels parroquians dels bars de pobles remots, que li assenyalaven ermites i esglésies que no constaven a cap document a canvi d'un cafè o una cervesa. Ara, amb 89 anys, valora orgullós aquesta xifra que sembla difícilment imaginable i que omple d'història i records més de 1.200 metres quadrats en un Monestir de les Avellanes cap al qual Gavín només té paraules d'agraïment.


Josep Maria Gavín

No he perdut el temps i això és essencial. Sóc del parer que s'han d'aprofitar tots els minuts. Diria que en perdo molt pocs. És una cosa que tinc des de molt jove.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.