José Fernando Mota desenterra l'extrema dreta durant la Segona República al seu nou llibre

'Viva Cataluña Española' recupera la història d'un moviment que va viure en un cert ostracisme a la Barcelona republicana


  • Comparteix:

La portada del llibre / Foto: Cedida

La portada del llibre / Foto: Cedida

L'historiador santcugatenc José Fernando Mota s'endinsa en la fins ara poc explorada extrema dreta a la Barcelona de la Segona República al seu nou llibre 'Viva Cataluña Española: Historia de la extrema derecha en la Barcelona republicana (1931-1936)', editat per Publicacions de la Universitat de València (PUV). Set anys de feina han cristal·litzat en una obra que recupera a partir dels escassos documents que es conserven com va ser el moviment, format per unes 6.000 persones, que es va desintegrar pràcticament amb el cop d'Estat fallit del 18 de juliol.

ESCOLTA-HO

Mota ha hagut de recórrer a arxius personals de descendents dels membres dels partits i col·lectius que formaven una extrema dreta que representava tots els estrats socials, tot i que majoritàriament es tractava de classes mitjanes. Després d'una intensa recerca a la premsa de l'època i, fins i tot, a esqueles, Mota va acabar enviant un centenar de cartes, de les quals li han contestat una vintena. 'S'ha escrit molt sobre el sindicalisme i l'esquerra, però l'extrema dreta semblava com abandonada', ha explicat Mota en una entrevista al 'Sant Cugat a fons'.

L'extrema dreta era, com d'altres ideologies, heterogènia i la formaven des de carlins, amb gran tradició a Catalunya, a grups feixistes i monàrquics. Va viure durant bona part de la República a l'ombra dels governs d'esquerres i va patir de forma molt crua la repressió a la rereguarda, que va acabar amb molts d'ells assassinats pocs dies després del cop d'estat fallit. Alguns d'ells van aconseguir fugir, però la seva fidelitat tampoc va ser recompensada amb llocs de responsabilitat al règim, que van ser ocupats per persones de la burgesia catalana, com ha explicat Mota. Per això, el llibre s'acaba el dia després del cop d'Estat.


José Fernando Mota

Tenim llibres sobre el món sindical, de l'esquerra, del marxisme. En canvi, era un tema que semblava que tingués menys interès. I forma part de la història.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.