Sans i Travé veu la decisió de retornar els 'Papers de Salamanca' com un signe de 'normalitat democràtica'


  • Comparteix:

Professionals de l'Arxiu han estat treballant ja a Salamanca i tenen ja quasi tots els documents identificats

Professionals de l'Arxiu han estat treballant ja a Salamanca i tenen ja quasi tots els documents identificats

El director de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Josep Maria Sans i Travé, s'ha mostrat molt satisfet de la decisió del govern de l'Estat d'assumir el dictamen de la comissió d'experts que recomana tornar a Catalunya els 'Papers de Salamanca'. Per a Sans i Travé, aquest ha de ser un dia de felicitat per als catalans, no només pel retorn d'uns documents que van ser espoliats durant la guerra civil, sinó també per un pas que demostra que, finalment, hi ha 'normalitat democràtica'.

La decisió del govern de Rodríguez Zapatero d'assumir el dictamen de la comissió d'experts, que tot just fa una setmana va recomanar retornar els 'Papers de Salamanca' a Catalunya, ha estat rebuda amb gran satisfacció pels responsables de l'ANC, ubicat a la nostra ciutat.

El seu director, Josep Maria Sans i Travé, ha remarcat que es tracta d'una decisió històrica que hem de celebrar tots els catalans, i ha volgut recordar que això ha estat possible gràcies a la tasca que, des de fa anys, han dut a terme moltes persones i també el govern de la Generalitat. Per a Sans i Travé, la decisió del ministeri de Cultura no suposa només el retorn dels documents incautats durant la guerra civil sinó també una clara mostra de 'normalitat democràtica', que segons ha dit, no s'havia pogut assolir durant el govern del PP.

Josep Maria Sans i Travé

Jo crec que és altament positiu. És un moment en que hem d'estar contents,no només perquè se'ns tornin uns documents que ens havien pres sinó també perquè hi ha normalitat democràtica.


Pel que fa als passos que caldrà seguir ara per fer efectiu el retorn definitiu d'aquests documents, el govern de Madrid ja ha avançat que s'està estudiant la solució tècnica i jurídica per tirar-ho endavant. Tot i que això pot trigar encara uns mesos, des de l'ANC, ja estan a punt per rebre tot aquest material, que personal del propi arxiu ja ha estat estudiant i classificant a Salamanca. Sans i Travé ha recordat que fins i tot tenen ja a punt un dipòsit per guardar tota la documentació.

Josep Maria Sans i Travé

En aquests moments tenim gent a Salamanca treballant, mai hem deixat de fer-ho, i per tant, ésmolt fàcil, tenim tots els documents catalans identificats.


El director de l'ANC s'ha mostrat optimista que el trasllat dels documents pugui fer-se en els propers mesos i ha remarcat que des del departament de Cultura s'està treballant molt i molt bé perquè això sigui possible.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.