Les històries de Sant Cugat i de Cuba s'enllacen al nou llibre d'Arsenio Rodríguez Quintana

L'escriptor resident a Sant Cugat descobreix llocs i històries de la ciutat en un llibre marcat, també, per l'època de confinament


  • Comparteix:

L'escriptor resident a Sant Cugat repassa racons i històries de la ciutat en el seu nou llibre / Foto: Cedida

L'escriptor resident a Sant Cugat repassa racons i històries de la ciutat en el seu nou llibre / Foto: Cedida

L'escriptor, historiador i bloguer cubà Arsenio Rodríguez Quintana s'endinsa en el seu últim llibre en els racons i històries de Sant Cugat, ciutat on fa poc que hi resideix i on ha trobat la 'pau' que no hi ha a d'altres capitals europees on ha viscut, com Barcelona, Sevilla i París. A 'Notas de Sant Cugat del Vallés: prosa y quarantine', reflexiona amb relats, poemes i petites històries portades a l'actualitat sobre les similituds i les diferències de Sant Cugat amb la seva Cuba natal.

De fet, Rodríguez Quintana 'descobreix' la ciutat des de dos punts de vista que divideixen el llibre en dues parts ben diferenciades. D'una banda, les reflexions històriques i personals sorgides de les passejades pels carrers del centre, amb el Monestir i l'entorn medieval com a rerefons. De l'altra, una mirada a la seva vida quotidiana des del confinament obligat per la pandèmia de la Covid-19, observant Sant Cugat des del balcó. Una d'aquestes reflexions inclosa en aquesta segona part del llibre, titulada 'Cuando uno de los dos da positivo', li ha permès guanyar el premi del concurs de microrrelats de Cugat Mèdia d'aquest any. L'escriptor assegura que encara està descobrint històries sobre la ciutat que és 'probable' que desemboquin en un altre llibre.

Es tracta, segons l'autor, d'un llibre 'educatiu' per explicar una història a través de racons i detalls dels carrers d'una ciutat que la majoria de gent que hi viu no s'hi acostuma a fixar. Una obra que uneix, amb una prosa poètica, allò santcugatenc amb allò cubà i que està molt relacionada amb 'Cuba y Cataluña. Influencias mutuas', un llibre publicat el 2018 i que el mateix Rodríguez Quintana està previst que presenti a l'Ateneu l'1 d'octubre d'aquest any, si la situació de la pandèmia ho permet. El mateix escenari que ha d'acollir la presentació de 'Notas de Sant Cugat del Vallés: prosa y quarantine', prevista pel 28 de gener de l'any vinent. El seu primer llibre i, segurament, no l'últim, inspirat en Sant Cugat.


Arsenio Rodríguez Quintana

El llibre és una espècie de recuperació. Crec que la història no només s'ha d'explicar, també serveix per integrar-se a l'entorn d'allà on ets. Ara molta gent m'està explicant altres històries de Sant Cugat que gairebé segur acabaran en un altre llibre.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.