Borja de Riquer té l'esperança que els 'Papers de Salamanca' puguin ser a l'ANC cap a l'estiu


  • Comparteix:

Des de Catalunya es continua reclamant el retorn íntegre de tots els documents expoliats durant la guerra civil

Des de Catalunya es continua reclamant el retorn íntegre de tots els documents expoliats durant la guerra civil

L'historiador santcugatenc, Borja de Riquer, membre del comitè d'experts que assessora el govern espanyol sobre els 'Papers de Salamanca', es mostra optimista que els documents incautats durant la Guerra Civil Espanyola puguin ser a l'Arxiu Nacional de Catalunya pels volts de l'estiu. Així ho ha manifestat en declaracions al magazin 'Barra Lliure' d'aquesta emissora.

Després que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero es comprometés, a finals de desembre, a assumir el dictamen de la comissió d'experts que recomana el retorn d'aquests documents a Catalunya, els tràmits pel retorn dels papers van avançant, tot i que amb fèrria oposició de l'alcalde de Salamanca.

Així ho ha explicat el catedràtic d'Història Contemporània de la UAB i membre del comitè d'experts, Borja de Riquer, que fins i tot ha apuntat la possibilitat que bona part d'aquests documents puguin ser a l'ANC pels volts de l'estiu, mentre que la resta, diu, arribarien una mica més tard.

Borja de Riquer

Jo diria que abans de l'estiu, aquí a Sant Cugat, a l'ANC ja podem tenir bona part de la documentació. La resta, de seguida després.


D'aquesta manera, es donaria resposta a una llarga reivindicació de Catalunya pel retorn d'aquests documents que van ser incautats per la força de les armes, durant la Guerra Civil. Tot i això, historiadors i polítics continuen reclamant que el retorn sigui íntegre de tots els papers, ja que encara hi ha la temença que finalment només se'n retorni una part.

En aquest sentit, el també historiador santcugatenc, Josep Maria Figueras, ha recordat que a l'Archivo de la Guerra Civil de Salamanca hi ha diferents tipus de documents i que pertanyen a diferents propietats, ja sigui l'administració o particulars, i que absolutament tots han de tornar a Catalunya.

Josep Maria Figueras

N'hi ha de 4 tipus. Els papers documentals, que són material únic, i després la impresa. I han de tornar tots.


Borja de Riquer i Josep Maria Figueras han fet aquestes declaracions en el marc de la tertúlia 'Fem ciutat' del magazín 'Barra Lliure' d'aquesta emissora, i que aquesta setmana ha estat dedicada als 'Papers de Salamanca'.

D'altra banda, precisament aquesta mateixa setmana s'ha reunit la comissió general de les Comunitats Autònomes del Senat a petició de Castella i Lleó, que demana que es garanteixi la integritat dels arxius i museus estatals, com el de la guerra civil. La ministra de Cultura, Carmen Calvo, ha defensat però el retorn dels papers per "acabar d'una vegada per totes amb un tema que fa 25 anys que dura", i ha puntualitzat que la majoria dels arxius que tornaran a Catalunya no tenen res a veure amb la guerra civil. Calvo ha negat, a més, que la decisió de retornar-los respongui a la conjuntura política.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.