Sant Cugat homenatja la figura polifacètica de Joan Triadú amb vuit activitats

El 2021 es commemora el centenari del naixement del pedagog, crític literari, traductor, escriptor i activista vinculat a l'escola Thau Sant Cugat


  • Comparteix:

Foto de família de la presentació dels actes a Sant Cugat / Foto: Localpres

Foto de família de la presentació dels actes a Sant Cugat / Foto: Localpres

Sant Cugat se suma a la commemoració del centenari del naixement del pedagog, crític literari, traductor, escriptor i activista Joan Triadú, vinculat amb la ciutat per impulsar l'escola Thau, que aquest any celebra el seu 25è aniversari. A més d'aquesta celebració, exposicions, conferències, taules rodones i, fins i tot, l'estrena d'una sardana dedicada a Triadú serviran per recordar i homenatjar, des de la ciutat, 'una de les personalitats més importants del segle a Catalunya'.

En la presentació dels actes que acollirà la ciutat, la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, i el comissari de l'Any Joan Triadú, Joan Josep Isern, han destacat la polifacètica carrera de Triadú. Un factor que, de fet, la programació d'actes vol mostrar. Madrona ha posat èmfasi en la diversitat d'actes i entitats que organitzen activitats que serviran per recordar la figura de Triadú, que va morir el 2010.

Isern, per la seva banda, ha definit aquesta programació com un "repte", però també ha explicat que la vida i l'obra de Triadú "està tota escrita". De fet, gran part de l'obra es troba a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), també situat a Sant Cugat, que organitza alguns dels actes. Tant Madrona com Isern han agraït la col·laboració d'entitats i persones que participen en aquesta programació. El comissari, a més, ha avançat la proposta a la comissió del Nomenclàtor que la passarel·la, encara inexistent, sobre la B-30, entre Volpelleres i Can Sant Joan, porti el nom de Joan Triadú. Algunes de les activitats de l'Any Triadú, a més, s'allargaran durant tot el curs escolar.

Programació Any Joan Triadú a Sant Cugat

  • Presentació de la sardana dedicada a Joan Triadú d'Ivan Joanals, a l'Aplec de sardanes de Sant Cugat, previst pel 26 de setembre a la tarda.
  • Exposició 'Joan Triadú a la ciutat dels llibres', a la biblioteca Gabriel Ferrater del 14 d'octubre al 6 de novembre. (També es faran activitats paral·leles a l'exposició, com visites guiades i un club de lectura).
  • Commemoració del 25è aniversari de la inauguració del Thau Sant Cugat, el 16 d'octubre.
  • Taula Rodona 'Joan Triadú, un referent encara necessari', a El Siglo (Mercantic), el 19 d'octubre. Moderat per la periodista Mònica Terribas, amb el sociòleg Salvador Cardús i el comissari de l'Any Triadú, Joan Josep Isern. Organitzat per Òmnium Cultural en col·laboració amb el TOT Sant Cugat.
  • Diàleg 'Joan Triadú, exigent en poesia', el 4 de novembre amb els poetes Lluís Calvo i Carles Duarte dins del Festival Nacional de Poesia (FNP).
  • Exposició 'Joan Triadú, defensar la llengua, estimar el País', a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), entre l'11 de novembre i el 14 de gener.
  • Acte sobre el Joan Triadú traductor, amb Sam Abrams i Jaume Almirall, previst pel 24 de novembre.
  • Conferència sobre Joan Triadú, a la Unió Santcugatenca encara amb data per determinar. Amb el filòsof Francesc Torralba, el degà de la Facultat de Blanquerna, Jordi Riera i la directora de l'escola Thau Sant Cugat, Mònica Santamaria.





  • Esther Madrona

    La intenció és fer valdre i difondre la figura de Triadú a la ciutat, però també a tot el país. Va tenir una forta vinculació amb Sant Cugat i per això ens el fem nostre, però també va deixar un llegat en el sentit més ampli de la paraula arreu del país.

    Joan Josep Isern

    Parlar de Joan Triadú és intentar resumir una de les personalitats més importants de l'últim segle. Vull fer esment a la seva faceta múltiple com a pedagog, escriptor, traductor, crític literari i també com a referent cívic.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.