Sant Cugat celebra els 100 anys del Celler Cooperatiu amb tres mesos d'activitats

Els actes comencen el cap de setmana que ve amb les jornades de Patrimoni Viu

La tinent d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha presentat les accions que volen celebrar el centenari del Celler Cooperatiu / Foto: Localpress

Cultura

Publicat el 1/oct/21 per Maria Bragós

Aquest 2021 fa cent anys que es va fundar el sindicat de viticultors que va construir el Celler Cooperatiu de Sant Cugat, i amb motiu d'aquest aniversari Museus de Sant Cugat ha preparat un seguit d'actes que tindran lloc entre el 7 d'octubre i el 20 de desembre. Tot plegat començarà amb la inauguració de la 13a edició de Patrimoni Viu, unes jornades que entre el 8 i el 10 d'octubre comptaran amb 22 activitats en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni: hi haurà espectacles, concerts, tallers familiars, debats i visites guiades entre d'altres, que giraran al voltant de l’edifici i de la tradició vinícola santcugatenca.

Entre aquestes, destaquen els itineraris teatralitzats 'Cent anys del Celler', en què Tallers de Teatre Silvia Servan farà reviure el Sant Cugat ple de vinyes. També s'han preparat tallers de creativitat, circuits creats amb botes de vi i conta contes per als més petits. De fet, la tinent d'Alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha volgut destacar el vessant pedagògic i educatiu de totes aquestes activitats, especialment pensant en els infants.

Pel que fa a la música, s'han programat concerts de l'Escola de Música Tradicional i l'acordionista Carles Belda, de Guida Sellarès amb el grup Els Elements, del Grup Mediterrània i de La Portàtil FM.

D'altra banda, a partir del 7 d’octubre es podrà visitar l’exposició 'El Celler Cooperatiu. La mirada dels Cabanas', organitzada per l'Ajuntament, l’Arxiu Municipal i la Fundació Cabanas-Cal Gerrer, i amb la col·laboració del fotògraf Carles Cabanas. La mostra es podrà visitar fins al 15 de maig al Museu Cal Gerrer. Es tracta d'un recull de les imatges captades pels Cabanas entorn d’aquesta institució, i que il·lustren el que el Celler va significar a Sant Cugat al període de postguerra i fins al declivi de l’entitat.

Durant la presentació de les activitats, Madrona ha volgut posar en relleu els valors del Celler Cooperatiu com a motor econòmic de la ciutat, però també pel que fa al cooperativisme i l'arquitectura. A més, ha subratllat la importància de donar a conèixer el patrimoni immaterial: "de tota aquesta altra història i tot aquest altre passat que es basa en maneres de fer, en maneres de viure, en activitats típiques, i en tot això que no és tangible i que ens permet entendre com hem arribat fins aquí".

Totes les activitats són gratuïtes, però cal fer reserva prèvia.




DECLARACIONS

Esther Madrona

Tota aquesta altra història, tot aquest altre passat, que es basa en maneres de fer, en maneres de viure, en activitats típiques, en tot això que no és tangible que és aquest famós patrimoni immaterial. Tot allò que sigui pensar activitats per donar-li importància i en definitiva arribar a entendre com hem arribat fins aquí

Your browser doesn’t support HTML5 audio