Pessarrodona, Ferrater i el llenguatge audiovisual, protagonistes del 21è Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat

El cicle portarà la poesia a diferents espais de la ciutat entre el 13 d'octubre i 7 de novembre


  • Comparteix:

D'esquerra a dreta, Andreu Gomila, M. Antònia Massanet, Esther Madrona, JR Armadàs i Cris Gambín / Foto: Localpres

D'esquerra a dreta, Andreu Gomila, M. Antònia Massanet, Esther Madrona, JR Armadàs i Cris Gambín / Foto: Localpres

La incursió dins del món audiovisual amb curtmetratges poètics, un homenatge a la poeta santcugatenca Marta Pessarrodona, els primers tastets de la celebració, l'any 2022, del 50è aniversari de la mort de Gabriel Ferrater i una clara visió local. Aquests són els quatre trets distintius de la 21a edició del Festival Nacional de Poesia (FNP) a Sant Cugat, segons la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, que enguany s'escamparà per diferents espais emblemàtics de la ciutat entre els dies 13 d'octubre i 7 de novembre.

'Amb tinta roja', dirigit per Jordi Bosch, serà el primer de més d'una trentena d'actes que conformen el programa d'enguany. Serà el 13 d'octubre, a les 20 h, al Teatre-Auditori, i en ell diverses actrius recitaran una selecció, a càrrec de Lluïsa Julià, de 43 poemes de dones catalanes, acompanyades musicalment per Gemma Humet i el cor Aglepta. Amb aquest acte volgudament femení, es posa l'accent en un altre dels objectius d'aquesta edició, "posar de manifest la potència de les poetes modernes i contemporànies", segons ha explicat Madrona.

80è aniversari de Marta Pessarrodona
La "súper poeta" santcugatenca, segons paraules de Madrona, i Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, Marta Pessarrodona, té un espai destacat al programa, ja que enguany celebra el seu 80è aniversari, amb l'exposició 'Les paraules de la Marta', a la Biblioteca Central Gabriel Ferrater. A més, la santcugatenca també intervindrà en diversos actes del festival i recordarà el seu recull 'A favor meu, nostre', en el 40è aniversari de la seva publicació.

Del paper a la pantalla
Si l'any passat el festival va incorporar les 'càpsules poètiques', aquest any s'ha fet un pas més amb la producció de nou curtmetratges basats en diferents poemes de Gabriel Ferrater. Joan Ramon Armadàs i Cris Gambín han coordinat aquest nou projecte que permet "descobrir la poesia d'una altra manera, a través del llenguatge que estem més acostumats a consumir, l'audiovisual", segons ha explicat Armadàs.

Primers versos de l'Any Ferrater
I aquest no és l'únic reconeixement del certamen al poeta Gabriel Ferrater, ja que tot el festival és, en part, la primera estrofa de l'Any Ferrater, que se celebrarà l'any vinent per commemorar el 50è aniversari de la seva mort. Així doncs, el programa d'enguany inclou l'espectacle 'Fil de memòria', on Pere Arquillué oferirà un recital de l'autor, i un itinerari poètic per la ciutat on Ferrater va viure els últims anys de la seva vida, entre altres actes.

Pots consultar el programa complet aquí i tingues en compte que la majoria d'actes requereixen inscripció prèvia a través d'Eventbrite.


Esther Madrona

Volem aquest Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat es vagi convertint en un referent en el sector poètic i literari. No només del país, sinó també de cara enfora, i per això mica en mica intentem apostar per noves tendències.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.