En marxa el 1r premi d'assaig jove Memorial Gabriel Ferrater

El certamen, dotat amb 6.000 euros, està convocat per l'Ajuntament, la UAB i l'Associació Gabriel Ferrater


  • Comparteix:

Imatge de la presentació del premi / Foto: Localpres

Imatge de la presentació del premi / Foto: Localpres

L'Ajuntament, la Universitat Autònoma de Barcelona i l'Associació Gabriel Ferrater convoquen el 1r premi 'Pensar més' d'assaig jove Memorial Gabriel Ferrater. Dotat amb 6.000 euros i la publicació de l'obra guanyadora, el certamen està dirigit a joves autors de fins a 35 anys, tant estudiants universitaris de segon i tercer cicle, com investigadors i escriptors en general. Els treballs poden abordar qualsevol temàtica sempre que tingui una voluntat reflexiva o pràctica, amb rigor i finalitat divulgativa. Aquesta primera convocatòria està oberta fins al 27 d'abril del 2022, coincidint amb el 50è aniversari de la mort de Gabriel Ferrater. El veredicte es donarà a conèixer el setembre del 2022.

Així es posa en marxa un nou guardó amb el nom de l'escriptor vinculat a Sant Cugat, que ja convoca el Premi de Poesia Gabriel Ferrater. L'objectiu és promoure l'escriptura i el pensament crític entre els joves, en homenatge a Gabriel Ferrater.

El mateix president de l'Associació Gabriel Ferrater, Joan Tres, ha recalcat la importància d'aquest guardó, ja que sovint es valora el vessant poètic de Ferrater, però no tant l'assagístic. Per això, de l'obra seleccionada, es valorarà especialment l'estil i el format assagístic, l'originalitat del plantejament i l'interès de la proposta.

El certamen també posa en relleu la implicació de les tres institucions en el reconeixement de l'escriptor i en el foment del pensament crític, com ha destacat el rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Francisco Javier Lafuente, qui ha assegurat que el premi serà un "èxit".

Una implicació que busca també donar valor a tot el llegat intel·lectual de Gabriel Ferrater, del qual l'alcaldessa, Mireia Ingla, ha assegurat que "és un orgull per a la ciutat". Per això, l'Ajuntament aporta els 6.000 euros del premi en concepte d'avançament dels drets d'autor, mentre que el Servei de Publicacions de la UAB s'ocuparà de l'edició i publicació, tant impresa com digital, de l'obra seleccionada.

El jurat d'aquesta primera edició estarà format per Salvador Cardús, Marina Garcés, David Jou, Jordi Julià i Marta Pessarrodona. Les inscripcions per participar-hi es poden fer a través de la web pensarmes.cat, on també es poden consultar les bases.











Joan Tres

No hi havia cap premi ni cap activitat que recordés una altra vessant de Ferrater tan important que la poètica, que és la vessant assagística.

F. Javier Lafuente

El foment del pensament crític, la reflexió i la implicació en els debats formen part dels principis essencials de la UAB. Una universitat que es reivindica motor de progrés i de transformació social ha de formar ciutadans crítics i compromesos amb la societat.

Mireia Ingla

És una bona manera d'escalfar motors per al 2022, que estic convençuda que serà Any Ferrater. Des de Sant Cugat hi tindrem un paper molt important per reivindicar aquesta figura que sentim tan nostra.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.