50 anys sense Gabriel Ferrater: quin llegat ha deixat a Sant Cugat?

El 27 d'abril de 1972 el poeta nascut a Reus es va treure la vida al seu pis de la Rambla Ribatallada, i aquest 2022 se celebra l'Any Ferrater


  • Comparteix:

El 27 d'abril de 1972, Gabriel Ferrater es va suïcidar al seu pis de Sant Cugat, a la rambla de Ribatallada. Enguany es compleixen 100 anys del seu naixement a Reus i 50 de la seva mort a Sant Cugat i, per commemorar-lo, aquest 2022 s'ha declarat l'Any Gabriel Ferrater. El poeta va deixar una forta empremta a Sant Cugat; el seu llegat perviu a la ciutat amb el concurs de poesia i la biblioteca que duen el seu nom, entre moltes altres coses. També, des del 2017, es fomenta la divulgació del seu llegat amb l'Associació Gabriel Ferrater.

Gabriel Ferrater va arribar a Sant Cugat el 1965 amb la que, en aquell moment, era la seva dona, Jill Jarrell. Van venir a la ciutat perquè "era un lloc tranquil". Així ho remarca el president de l'Associació Gabriel Ferrater, Joan Tres, a Cugat Mèdia. Pel que fa a la celebració de l'Any Ferrater, Tres ha assegurat que serà un any "important" perquè "permetrà que es conegui molt més" al poeta. Durant aquest 2022, ha explicat, es començarà a editar la seva obra completa, la seva biografia i es faran molts actes relacionats amb Gabriel Ferrater. Tot plegat, "farà que es divulgui molt més la seva figura i la seva obra".

L'escultor Pep Codó, conegut de Gabriel Ferrater, ha recordat que tenia uns 16 anys quan va conèixer el poeta i que els va presentar Eugeni Canas de la següent manera: "Pep Codó, escultor; Gabriel Ferrater, poeta". Codó ha remarcat que "conèixer a algú que fa temps que es dedica a una disciplina artística" com era Ferrater el va "impressionar". L'artista santcugatenc també ha rememorat les trobades que tenien lloc a l'antic bar El Mesón. No eren trobades organitzades, sinó que "la taula augmentava a mesura que arribava la gent". Unes cites que unien intel·lectuals, cada un amb la seva disciplina i que "eren molt brillants", i feia d'aquestes unes trobades "molt estimulants".

Pel que fa al llegat que Ferrater ha deixat a la ciutat, Codó ha detallat que, tot i que en aquella època Sant Cugat era "un poble amb molt poc interès per la cultura" hi havia "un nucli petit a qui si li interessava molt". Gabriel Ferrater va esdevenir un "estimulant d'aquest nucli" i, per a aquells que el van conèixer, "va ser un exemple".




Joan Tres

És important perquè Gabriel Ferrater no és un poeta popular, és un poeta críptic, conegut en ambients acadèmics. El 2022 permetrà que se'l conegui molt més, es començarà a editar la seva obra completa, s'editarà la seva biografia, es faran molts actes i es farà que es divulgui molt més la seva figura i la seva obra.

Pep Codó

Sant Cugat era un poble amb molt poc interés per la cultura, però n'hi havia un nucli a qui si li interessava molt. Ell va ser un estimulant d'aquest petit nucli. Els que el vam conèixer, l'autoexigència que s'aplicava ell, va ser un exemple per a nosaltres.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.