El 'viatge' del santcugatenc Pere Pahisa a la Guerra Civil en un llibre

La família de Pahisa ha publicat el diari personal que va escriure durant els tres anys del conflicte


  • Comparteix:

Com molts altres joves de la seva generació, el santcugatenc Pere Pahisa va haver d'anar a la Guerra Civil l'any 36 perquè estava fent el servei militar a Palma de Mallorca quan va esclatar el conflicte. Mentre hi era, i fins que la guerra va acabar, va anar escrivint un diari personal amb les seves vivències del dia a dia. Un diari que, més de 80 anys després, tothom podrà llegir perquè la seva filla i els seus nets l'han recollit en un llibre titulat 'Pere Pahisa. Diario de guerra (1936-1939). De Mallorca al frente de Guadalajara'.

L'editorial mallorquina Lleonard Muntaner es va interessar per les històries de Pahisa, de manera que el que han publicat és la transcripció del diari, afegint-hi alguna fotografia. Durant el procés de recopilació i edició, Mònica Cadafalch, la seva neta, explica que l'ha llegit per primera vegada i que ha quedat sorpresa de com és la vida quotidiana d’una guerra: "Ell anava recollint tot el que passava cada dia, amb els seus companys". "Al cap dels anys, gairebé 90 anys després, té el valor de tenir un testimoni de la Guerra Civil en directe, explicant-ho del seu propi puny i lletra", afegeix Cadafalch.

Fotografia oficial de la 'Compañía de ametralladoras'. Palma, 1936

Fotografia oficial de la 'Compañía de ametralladoras'. Palma, 1936 / Foto: Família Pahisa

La seva filla, Montserrat Pahisa, comenta que és un llibre de la guerra, però que està narrat com si fos un viatge. "El meu pare ho explica d'una manera molt planera. És el dia a dia del que ell passava. Explica les seves vivències: ni políticament, ni de dretes ni d'esquerres. És el dia a dia d'una persona que amb 20 anys no havia sortit de casa i que es va haver de trobar amb tot el que es va trobar", assegura la filla.

La carpeta en què Pahisa guardava el diari durant la guerra

La carpeta en què Pahisa guardava el diari durant la guerra / Foto: Família Pahisa

El llibre ja és a les llibreries. Per la presentació, però, caldrà esperar fins al 20 d’abril. Serà a la botiga Abacus Sant Cugat, a les 6 de la tarda. D'aquesta manera, les vivències, anècdotes i batalletes de Pahisa queden recollides per sempre en aquest llibre.






Mònica Cadafalch

Ell anava recollint tot el que passava cada dia, amb els seus companys. Al cap dels anys, gairebé 90 anys després, té el valor de tenir un testimoni de la Guerra Civil en directe, explicant-ho del seu propi punt i lletra.

Montserrat Pahisa

El meu pare ho explica d'una manera molt plana. És el dia a dia del que ell passava. Explica les seves vivències: ni políticament, ni de dretes ni d'esquerres. És el dia a dia d'una persona que amb 20 anys no havia sortit de casa i que es va haver de trobar amb tot el que es va trobar.

Montserrat Pahisa

Jo ja estic nerviosa de tants papers i de tantes llibretes i fotografies. El dia 20 d'abril farem la presentació a la botiga Abacus Sant Cugat a les 6 de la tarda. Tots els que vulgueu venir, hi esteu convidats.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.