Sergi Belbel: 'A la meva novel·la, la veritat i la mentida estan molt ben trenades'

L'escriptor i director teatral ha presentat 'Morir-ne disset', guanyadora del Premi Sant Jordi 2021 d'Òmnium Cultural


  • Comparteix:

Sergi Belbel en diàleg amb Anna Rigol, de la junta d’Òmnium / Foto: Aina Torrejon

Sergi Belbel en diàleg amb Anna Rigol, de la junta d’Òmnium / Foto: Aina Torrejon

L'escriptor, traductor i director de teatre Sergi Belbel ha fet parada a Sant Cugat per presentar 'Morir-ne disset', la seva primera novel·la, guanyadora del Premi Sant Jordi 2021 d'Òmnium Cultural. Una obra que l'autor va escriure en pandèmia, 'de manera automàtica i sense cap premeditació', cosa que el va portar, de forma inconscient, a construir una història 'd'autoficció'. 'Jo no he partit de mi, però sí que he creat un personatge en el qual he abocat algunes de les meves vivències; la veritat i la mentida estan molt ben trenades', ha dit.

Tot i això, Belbel assegura que mai no ha volgut matar a ningú, a diferència del seu protagonista, que té 17 cadàvers a l'esquena. Uns assassinats que es relaten amb molt d'humor negre, però que, en canvi, no converteixen l'obra en una novel·la negra. "He volgut fugir de la novel·la negra i de la novel·la psicològica, per això he creat un personatge que no té cap dilema moral respecte als seus assassinats ni les seves víctimes", ha explicat Belbel.

Així, l'obra relata, en primera persona, les vivències d'Ernest Calvo, fill d'una família immigrant vinguda del sud d'Espanya, que recorda la seva infantesa i joventut a la vegada que es confessa autor d'una sèrie d'assassinats comesos entre el 1981 i el 1992. No és d'estranyar, doncs, per ser el castellà la seva llengua materna i el català la llengua apresa, que la llengua en si sigui un altre dels temes de la novel·la i, de fet, esdevingui "un personatge més", segons el mateix autor ha explicat a la xerrada.

Reconeixement

El Premi Sant Jordi és un guardó creat i atorgat per Òmnium Cultural des de l'any 1960, que al llarg de la història ha premiat autors com Baltasar Porcel, Carme Riera, Jaume Cabré, Montserrat Roig, Màrius Serra i Mercè Rodoreda. El jurat ha premiat Belbel per haver presentat "una resposta enjogassada i càustica al debat sobre la naturalesa del gènere novel·lístic". De l'obra, des d'Òmnium han dit que "es tracta d'una història ludocriminal, amarada d'humor negre, que dessacralitza, des de la sàtira, la llengua i la literatura en una tradició que l'agermana amb veus com Francesc Trabal i la Colla de Sabadell".


Sergi Belbel

És diferent partir de tu que crear un personatge. Jo he creat un personatge en el qual he abocat algunes vivències. La veritat i la mentida estan molt ben trenades.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.