Els Geganters celebren 35 anys repassant els 600 anys d'història gegantera

Carles Freixes i Jan Grau han presentat 'Gegants: sis-cents anys de festa i tradició', aquest dijous, a la Casa de Cultura


  • Comparteix:

Pere Rovira, Carles Freixes i Jan Grau a la presentació / Foto: Cugat Mèdia

Pere Rovira, Carles Freixes i Jan Grau a la presentació / Foto: Cugat Mèdia

Carles Freixes i Jan Grau, experts en cultura popular i autors del llibre 'Gegants: sis-cents anys de festa i tradició', han explicat, aquest dijous, a la Casa de Cultura, alguns dels temes principals d'aquesta obra de descobriment de la cultura gegantera. L'acte, conduït pel geganter Pere Rovira i emmarcat dins dels actes de celebració del 35è aniversari de la Colla Gegantera de Sant Cugat, ha comptat amb la participació de prop d'una quarantena de persones, entre les quals, la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona.

Segons ha explicat Rovira, el llibre recull els 600 anys de la història i la tradició dels gegants a Catalunya, des de la primera referència documentada d'un gegant el 1424, arran de les processons de la festa de Corpus a Barcelona. Rovira ha destacat "la mirada amena" que ofereixen els autors.

Per la seva banda, Freixes ha explicat que el llibre "vol ser el fill del llibre que va escriure Jan Grau fa 25 anys". En aquest temps, segons ha explicat, totes les colles geganteres han estudiat les seves festes, una documentació que ha estat imprescindible per "crear una història de la tradició gegantera a Catalunya".

Grau s'ha mostrat il·lusionat de ser part d'aquesta celebració gegantera al municipi, ja que, segons ha explicat, va estar present el dia de l'estrena de la colla. "És una gran notícia que una colla que fa 35 anys va sortir amb més ganes que traça, segueixi aquí, amb tanta força", ha dit.

Finalment, el president de la colla, Ferran Ballester, s'ha mostrat molt content de comptar amb aquests experts de la cultura popular i ha recordat que "els geganters venim del segle XV". En l'àmbit local, el president ha assegurat que la colla està en un moment "molt bo" i que ja s'ha recuperat "de l'aturada forçada".


Ferran Ballester

Tenim dos grans enamorats de la cultura gegantera que són el Carles Freixes i el Jan Grau, que han fet un llibre que ens explica aquesta història. Hem cregut que Sant Cugat, ja que aquest any fem 35 anys, valia la pena que vinguessin a presentar-lo.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.