El lligam artístic entre Sant Cugat i els Jocs Olímpics de Barcelona 92

El sector artístic de la ciutat va representar Sant Cugat a les Olimpíades Culturals, un esdeveniment paral·lel als jocs


  • Comparteix:

Una atleta santcugatenca encén les espelmes d'un pastís amb la torxa olímpica / Foto: Canals Galeria d'Art

Una atleta santcugatenca encén les espelmes d'un pastís amb la torxa olímpica / Foto: Canals Galeria d'Art

Durant els jocs olímpics de 1992 a Barcelona, es va dur a terme un esdeveniment paral·lel a les competicions esportives, les Olimpíades Culturals, en les quals Sant Cugat va participar estretament. L'agost es va omplir d'exposicions, incloent-hi una mostra col·laborativa d'art local al Centre d'Alt Rendiment (CAR), que va posar Sant Cugat al mapa com a ciutat artística en l'àmbit internacional.

El galerista Josep Canals, que en aquell moment era Coordinador General de Cultura, va considerar que el fet de tenir el Centre d'Alt Rendiment, únic a l'estat espanyol, suposava una oportunitat de participar en les Olimpíades Culturals que no podien deixar escapar. L'objectiu, explica, era donar a Sant Cugat la imatge de ciutat artística i demostrar la vitalitat que tenia, i continua tenint, en el món de les arts visuals. "Hem volgut reivindicar que s'ha parlat molt que els jocs olímpics van transformar Barcelona, però la part cultural també va ser molt important i quasi no se n'ha parlat".

Segons Canals, l'acte estrella de l'esdeveniment va ser una exposició col·laborativa al Centre d'Alt Rendiment. Hi van participar totes les galeries de la ciutat i molt artistes locals. El que va causar impacte, opina, va ser la inauguració, on van assistir esportistes olímpics, autoritats com el crític d'art Francesc Galí i artistes com Josep Maria Subirachs, encarregat del disseny del cartell. Al final de l'acte, una atleta olímpica santcugatenca va encendre les espelmes del pastís amb la flama olímpica. L'acte va tenir bastant ressò a la premsa a causa de la connexió amb el món olímpic i Casals va aconseguir que aparegués en el programa oficial de les Olimpíades, convertint Sant Cugat en l'única ciutat que hi apareixia sense ser seu olímpica.

En aquell moment, explica el galerista, "si Barcelona va tenir un esclat de modernitat donat pels Jocs Olímpics, imagineu-vos el que va suposar que dintre d'aquest esclat hi hagués la petita ciutat que era Sant Cugat en aquells moments. Avui ja veieu l'embranzida i la força que té en molts aspectes". Les Olimpíades Culturals van estimular molt el sector i la participació de Sant Cugat va ajudar a convertir-la en la ciutat que és actualment, reconeguda per la seva aportació artística.




Josep Canals

Hem volgut reivindicar que s'ha parlat molt que els jocs olímpics van transformar Barcelona, però la part cultural també va ser molt important: va haver-hi dansa, teatre i moltes coses i quasi no se n'ha parlat.

Josep Canals

Si Barcelona va tenir un esclat de modernitat donat pels Jocs Olímpics, imagineu-vos el que va suposar que dintre d'aquest esclat hi hagués la petita ciutat que era Sant Cugat en aquells moments. Avui ja veieu l'embranzida i la força que té en molts aspectes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.