L'exposició 'L'art de Bola de Drac' recull una mostra de material original provinent del Japó

El Museu del còmic de Sant Cugat repassa la història i impacte de l'obra mítica


  • Comparteix:

L'exposició es podrà visitar fins al 30 de setembre / Foto: Cugat Mèdia

L'exposició es podrà visitar fins al 30 de setembre / Foto: Cugat Mèdia

L'exposició del Museu del Còmic 'L'art de Bola de Drac' aprofundeix en els orígens de l'obra d'Akira Toriyama a través d'una mostra exclusiva de material original provinent del Japó. El museu ofereix una explicació de com es van fer el còmic i la sèrie animada i repassa el seu llegat i història.

L'exposició s'estructura en cinc parts, cada una dedicada a una fase diferent de la història de l'obra. Dues parts recullen la història del manga; al Japó i a Catalunya i les altres tres expliquen el procés de creació dels dibuixos animats. Tot això a partir de documents inèdits que són "el més proper a l'original que es pot aconseguir actualment", explica Adrian Ros, organitzador de l'exposició. Entre el material exposat es troben el primer i últim número de la revista Shonen Jump importats del Japó on es va publicar per primera vegada, rèpliques de pàgines originals, primeres edicions catalanes del manga i fotocòpies que se solien intercanviar al Mercat de Sant Antoni de Barcelona.

Però el principal reclam, considera Ros, és poder veure com es feia la sèrie animada, de principi a fi. L'exposició té mostres de tot el procés de producció, des dels primers esborranys, anomenats 'storyboards', a les versions ja en color, anomenades 'cells'. "És una cosa que no és fàcil de veure per un aficionat o col·leccionista que no estigui molt ficat en el tema, ni a Catalunya ni a Europa".

Bola de drac va tenir un impacte considerable en la societat catalana dels 90. "La clau és que va ser una cosa totalment nova. No s'havia vist mai aquí i moltes sèries que van venir després han begut de l'esperit de Bola de Drac". El fet que fos una història d'aventures, amb lluites espectaculars, amb un heroi que se supera a si mateix i cada cop lluita amb enemics més forts van ser els elements que van enganxar als adolescents catalans, explica l'organitzador. De fet, els elements sexuals i violents eren tan xocants que a Espanya es va censurar part de la sèrie animada. 'Bola de Drac' encara és rellevant avui dia i "viu del seu llegat". El 2015 es va començar a publicar una continuació de la sèrie original anomenada 'Bola de Drac Super'.

L'exposició està tenint molt bona rebuda, tant per part d'aficionats casuals com dels més obsessionats i es podrà visitar fins al 30 de setembre.





Adrian Ros

Bona part de la mostra és importada del Japó. És una cosa que no és fàcil de veure per un aficionat o col·leccionista que no estigui molt ficat en el tema, ni a Catalunya ni a Europa.

Adrian Ros

La clau és que pels nens dels 90 va ser una cosa totalment nova. Aquesta història d'aventures, lluites espectaculars, donar-ho tots pels amics i superació no s'havia vist mai aquí. Moltes sèries que van venir després han begut de l'esperit de Bola de drac.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.