Joaquim Villaronga: 'El facsímil 'De Religione' és un llibre que va generar molta polèmica'

L'historiador santcugatenc i el seu nebot han publicat una reproducció exacta d'aquest incunable, l'únic que es va imprimir a Sant Cugat el 1489


  • Comparteix:

Fotografia de la presentació del facsímil 'De Religione', d'Isaac de Nínive, a Sant Cugat/ Foto: Cugat Mèdia

Fotografia de la presentació del facsímil 'De Religione', d'Isaac de Nínive, a Sant Cugat/ Foto: Cugat Mèdia

El facsímil 'De Religione', d'Isaac de Nínive, és l'únic incunable conegut imprès a Sant Cugat el 29 de novembre de 1489. Ara, els historiadors Joaquim Villaronga, juntament amb Joaquim Pallàs Villaronga -el seu nebot- n'han publicat una reproducció que està a la venda a la llibreria Alexandria. L'incunable original va ser publicat al voltant del segle XIII, i posteriorment va ser traduït al castellà un segle després pel monjo santcugatenc Bernat Boil. Actualment, se'n conserven únicament dues còpies: una al Vaticà i l'altra a la Biblioteca Nacional de Madrid. Villaronga destaca que el llibre va tenir una 'gran importància en el seu moment' perquè la història 'sempre és una obra oberta'.

Joaquim Villaronga, el seu nebot i el rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià, Emili Marlés, han fet la presentació sobre l'obra a l'Auditori de la Casa Abacial, una activitat organitzada per la Parròquia de Sant Pere d'Octavià.

Villalonga ha explicat a Cugat Mèdia el debat que ha generat aquest facsímil: "Ens trobem davant d'una obra pràcticament desconeguda i insòlita per la polèmica que gira sobre si es va imprimir a Sant Cugat o no", relata.


Tall Joaquim Pallàs

Ens podem trobar amb un llibre pràcticament desconegut, insòlit, per la polèmica de si es va imprimir aquí o no i sobre el nombre d'exemplars que hi havia. Va ser un llibre de gran importància en el seu moment.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.