Xavier Bosch desbanca Gemma Ruiz com autor més venut de ficció per Sant Jordi a Catalunya

El Gremi de Llibreters remarca un creixement de vendes d'un 7% i una facturació de 24 milions d'euros durant la setmana de la diada


  • Comparteix:

L'escriptor santcugatenc, Xavier Bosch, en un moment de Sant Jordi / Foto: ACN

L'escriptor santcugatenc, Xavier Bosch, en un moment de Sant Jordi / Foto: ACN

La novel·la '32 de març' de l'escriptor santcugatenc Xavier Bosch ha desbancat, finalment, 'Les nostres mares' de Gemma Ruiz, com a llibre més venut de ficció en català per Sant Jordi, segons les dades definitives que ha facilitat aquest dimecres la Cambra del Llibre de Catalunya. També hi ha un canvi en no ficció, on 'Crims: pecats capitals' de Carles Porta treu el primer lloc a 'Gran enciclopèdia del Barça' de La Sotana, que passa al segon lloc. També canvia la primera posició en infantil i juvenil en català i no ficció en castellà. El Gremi de Llibreters destaca que s'han superat les previsions amb un creixement de vendes d'un 7% respecte de l'any passat i una facturació de 24 milions d'euros acumulada durant la setmana.

La Cambra del Llibre ha publicat la llista definitiva dels llibres més venuts, després que en fes pública una primera el mateix dia de Sant Jordi. Una llista que inclou molts canvis respecta la del 23 d'abril i que s'ha elaborat després de processar les dades reals de vendes de 230 llibreries d'arreu de Catalunya, d'incorporar-hi les vendes efectuades a les parades al carrer, decisives en la diada, les quals s'han mecanitzat i processat a Libridata-LibriRed els dies posteriors, i s'ha completat amb una prospecció de la resta de llibreries que configuren el mercat.

De fet, a Sant Cugat, la darrera ficció del santcugatenc Xavier Bosch ja va ser el llibre més venut durant la jornada de Sant Jordi. 'Les nostres mares' de Gemma Ruiz es queda en segona posició i la segueixen 'El retrat de matrimoni' de Maggie O'Farrell i apareixen ara en el quart i cinquè lloc 'Pregària a Prosèrpina' d'Albert Sánchez Piñol i 'París érem nosaltres' d'Andreu Claret. En la llista del 23 d'abril, el quart i cinquè lloc van ser per 'Les calces al sol' de Regina Rodríguez Sirvent, ara en vuitè lloc; i 'Demà, i demà, i demà' de Gabrielle Zevin, ara en sisè.

En la no ficció en català, 'Crims: pecats capitals' de Carles Porta treu el primer lloc a 'Gran enciclopèdia del Barça'de La Sotana, que passa al segon. 'De la sabana a Mart' de Xavier Sala i Martín es queda en tercera posició i hi ha canvis en el quart i cinquè lloc que ara ocupen respectivament 'Aliades' de Txell Feixas, i 'La pausa dels dies' de Xavier Graset.

Canvis també a infantil i juvenil en català. La primera posició ara és per 'Un regal de por' de Merixell Martí, que substitueix a 'Les excursions d'en Titó'.

Increment del 7%
En un comunicat, el Gremi de Llibreters ha assenyalat que un cop introduïdes i processades les dades de venda a les llibreries de la setmana de Sant Jordi, han constatat que s'han venut 1,87 milions d'exemplars, amb una facturació total de 24 milions d'euros acumulada durant la setmana, el que representa un augment del 7% respecte de 2022.

Remarca que s'han venut més de 60.000 títols diferents, el que suposa un creixement respecte de 2022 d'un 17%. Aquesta dada "reforça la potència d'oferta, la seva diversitat i els múltiples interessos de la ciutadania".

Pel que fa als gèneres, del venut per Sant Jordi en català, la literatura infantil i juvenil representa el 41,1%, la ficció el 30,5%, la no ficció el 22,7% i el còmic el 5,7%. Del venut per Sant Jordi en castellà, la ficció representa el 35,1%, la no ficció el 31,9%, la literatura infantil i juvenil el 17,8% i el còmic el 15,2%.

Els gèneres que més han crescut han estat el còmic, tant en català com en castellà, i la literatura infantil i juvenil en català.

El 52,2% de llibres venuts en català
Pel que respecta a les llengües, del total de llibres venuts, el 52,2% van ser en català i el 47,8% en castellà. Per territoris, a Barcelona el català va suposar el 50,9%, a Girona el 68,2%, a Lleida el 57,4% i a Tarragona el 54,6%.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.