L'arxivística es modernitza i abraça la intel·ligència artificial

Més de 300 professionals nacionals i internacionals passaran per Sant Cugat per assistir al 19è Congrés d'Arxivística i Gestió Documental de Catalunya


  • Comparteix:

La vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona, la consellera de cultura, l'alcaldessa de Sant Cugat i el president de l'Associació de Professionals de l'Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya / Foto: Associació d'Arxivística

La vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona, la consellera de cultura, l'alcaldessa de Sant Cugat i el president de l'Associació de Professionals de l'Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya / Foto: Associació d'Arxivística

Sant Cugat dona la benvinguda al 19è Congrés d'Arxivística i Gestió Documental amb la mirada posada en la intel·ligència artificial. En aquesta edició, dedicada a la gestió de dades i la seva explotació, la ciutat acollirà a més de 300 professionals nacionals i internacionals. L'aplec, de caràcter biennal, canvia de localització en cada edició, però com a excepció per la pandèmia, Sant Cugat ha tornat a repetir com a seu, ja que no es va poder celebrar de manera presencial el 2021.

A l'acte inaugural han assistit diverses personalitats, entre elles la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que s'ha referit als arxius com a "centres de referència en la preservació, accés a la documentació i de difusió del patrimoni documental que proporcionen informació a tots aquells qui la necessiten".

El president de l'Associació de Professionals de l'Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya, Francesc Giménez, ha destacat que el congrés "intenta cuidar la part científica i social, que té en compte a tota la ciutadania de Sant Cugat, per aquest motiu s'han organitzat moltes activitats que promouen la iniciativa". Entre les activitats més destacades es troben els tallers familiars i la col·laboració amb els Diables de la ciutat aprofitant l'inici de l'Encabronada.

L'alcaldessa de la ciutat, Mireia Ingla, també ha estat present en la inauguració. Ha parlat del paper responsable que han de desenvolupar les administracions, 'l'ús de les dades s'ha de fer amb responsabilitat, però alhora s'han de poder utilitzar per millorar la vida de les persones. La nostra ciutat mira endavant per modernitzar-se i actualitzar-se a les necessitats de la gent'.

Intel·ligència artificial i bases de dades

A partir dels dos eixos temàtics que divideixen el congrés es vol donar resposta a diferents preguntes sobre l'ús de la intel·ligència artificial en el tractament de la informació i si aquesta eina pot ser d'utilitat per fer una òptima gestió de les bases de dades.

D'altra banda, l'àmbit temàtic està orientat a com tractar les memòries de conflictes, pandèmies, usurpacions, destrucció d'arxius, de migrants i desplaçats i com preservar la identitat individual i col·lectiva d'aquests testimonis.

Més eines tecnològiques

El congrés reclama a les administracions més inversió en innovació tecnològica per poder estar al dia del desenvolupament científic. En aquest aspecte, la consellera ha declarat que "el Departament de Cultura té el repte de promoure instruments tècnics que siguin de referència al conjunt dels arxius del país". Tot i això, la vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona, Carmela Fortuny, també present en els parlaments inaugurals, ha volgut fer incís en "els avenços tecnològics que han permès crear una xarxa de diversos municipis que ha facilitat la seva consulta".





Francesc Giménez

Vol ser un congrés que obri sectors. No és un congrés tancat al món dels arxius, això ho demostra que dels més de 300 congressistes que s'han apuntat, hi ha una part d'ells que no són arxivers, són tecnòlegs. Això diu molt, per nosaltres s'ha convertit en una Àgora de les dades en l'àmbit català, i creiem que això li dona molta notorietat.

Mireia Ingla

Sant Cugat és una ciutat que fa molt de temps que aposta per l'arxivística, per la gestió de la informació, ja que és imprescindible per una ciutat, per un país. La conservació d'aquesta memòria col·lectiva que a més a més aquest any se centra en un fet molt actual, la gestió de dades.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.