Víctor Alexandre presenta 'El somriure de Burt Lancaster' a Sant Cugat en una sala Bebop plena a vessar


  • Comparteix:

Es tracta de la primera obra narrativa de ficció de l'autor

Es tracta de la primera obra narrativa de ficció de l'autor

L'escriptor i periodista santcugatenc Víctor Alexandre ha presentat a la sala Bebop Jazz el seu primer llibre de narrativa de ficció, 'El somriure de Burt Lancaster'. Un llibre format per 10 contes que tenen en comú el paper que juga l'atzar, amb un final totalment inesperat i que no es desvela fins la darrera línia.

En companyia de la directora de teatre Dolors Vilarassau, de l'editor de Proa Josep Lluch i del meteoròleg de Televisió de Catalunya Francesc Mauri, l'escriptor Víctor Alexandre ha presentat a la nostra ciutat el seu darrer llibre 'El somriure de Burt Lancaster' en una sala Bebop Jazz plena a vessar. En un acte molt distès, els assistents han pogut escoltar les opinions dels convidats i de l'autor sobre el llibre i escoltar algun petit fragment dels contes en dues audicions enregistrades pels actors Joan Borràs i Jordi Bosch.

La directora de Tetrateatre, Dolors Vilarassau, ha fet una àmplia dissecció del llibre d'Alexandre i n'ha destacat la dualitat de molts dels personatges i el concepte romàntic i idealista de l'autor. També ha fet especial èmfasi en el paper central de l'atzar en tots els relats i ha esmentat la gran càrrega teatral que acompanya els protagonistes dels contes, i la presència dels finals inesperats. Escoltem Dolors Vilarassau.

Dolors Vilarasau

Tant l'autor com jo pensem que són uns contes carregats de teatralitat i on tots tenen un cop d'efecte, o de teatre, final


El principal protagonista de l'acte, Víctor Alexandre, ha començat la seva intervenció esmentant el descans que li suposa no haver de parlar de política, com és habitual a causa de la temàtica dels seus anteriors llibres, i ha afegit que espera poder comptabilitzar en el futur els assaigs polítics amb la ficció. Tot seguit, Alexandre ha repassat el que creu que són els trets característics del llibre, que, diu, està ple d'humor negre, ironia i referències cinèfiles, entre d'altres coses.

Alexandre, que s'ha declarat admirador fervent de l'escriptor Roal Dahl i la seva 'perversitat' i gran humor negre, ha explicat el perquè del títol, recordant que el somriure de Burt Lancaster era un picada d'ullet a l'espectador, per tot el que amagava.

Víctor Alexandre

Tots recordem el somriure de Burt Lancaster però el seu atractiu era la murrieria que amagava al darrera, on res és el que sembla. El que és l'essència dels contes


De la seva banda, l'editor de Proa Josep Lluch ha destacat l'èxit dels anteriors llibres d'Alexandre i ho ha fet elogiant-ne la seva precisió narrativa, agilitat, amenitat i sorpresa continua. Lluch ha recordat que per molt polèmics que siguin, per la seva temàtica, si els llibres no haguessin estat ben escrits no haurien assolit les xifres i ritme de venda que arrosseguen. A més, ha elogiat 'El somriure de Burt Lancaster' amb el que considera la prova definitiva per un text literari: que es pugui llegir en veu alta i funcioni. Res estrany, ja que alguns dels contes tenen origen radiofònic. Escoltem Josep Lluch.

Josep Lluch

La prova de foc d'un text literari és si es pot llegir en veu alta i funciona, el que marca si el text està ben escrit


Finalment, el meteoròleg de Televisió de Catalunya Francesc Mauri, present a l'acte perquè un dels contes té com a protagonista el director del Servei Meteorològic de Catalunya, ha volgut destacar les dots d'observador de Víctor Alexandre. Un fet que, diu, es palpa en els contes, on hi ha constants referències a l'entorn natural i urbà.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.