La intel·ligència artificial (IA) i la proximitat entre l'artista i el ciutadà, a la 4a edició del Lumínic

A partir del 3 de juny es podrà veure una dotzena de mostres fotogràfiques arreu de Sant Cugat amb artistes tant nacionals com internacionals


  • Comparteix:

El Festival Lumínic presenta la 4a edició del certamen al claustre del Monestir / Foto: Cugat Mèdia

El Festival Lumínic presenta la 4a edició del certamen al claustre del Monestir / Foto: Cugat Mèdia

El Festival Lumínic es prepara per omplir Sant Cugat de galeries de fotografia. Enguany, la 4a edició portarà a la ciutat nous formats, com l'ús de la Intel·ligència Artificial (IA) o nous mitjans experimentals, l'aposta per artistes de proximitat i emergents i el pensament crític sobre el sector. A partir del dissabte 3 de juny i fins al 16 de juliol, un total de 12 exposicions d'artistes com Cristóbal Asencio, Lara Amat, Quim Español o Aleydis Rispa tenyiran la ciutat de fotografies. Els gestors culturals de la plataforma Lumínic han presentat les novetats de l'edició en una roda de premsa al claustre del Monestir aquest dimarts.

Sobre la mostra 'Realitats Sintètiques', on alguna de les imatges són fetes a partir de zero amb la IA de Midjourney, Bernat Millet defensa que s'ha d'apostar per aquest recurs en el certamen. "Hem de posar en relleu les noves tecnologies, hem de fer pensar i explorar si aquest concepte és fotografia o no", ha explicat Millet. Un altre objectiu del Festival Lumínic és apropar aquest món a la resta de la ciutadania. Per això, la plataforma ha llençat un mercat on es pugui "democratitzar" el sector i "els assistents puguin connectar i xerrar amb els artistes dins l'espai dedicat al Celler Modernista", ha comentat el fotògraf.

El també fotògraf Marc Vidal creu que el certamen ha de plantejar un dubte teòric als assistents: "Cap a on va la fotografia i fins a quin punt es pot considerar fotografia?". A més, ha explicat com el punt de partida de la 4a edició del festival és la reflexió de l'artista Joan Miró sobre l'assassinat de la pintura, fent un paral·lelisme al moment actual que viu la fotografia.

Per altra banda, el Festival Lumínic d'enguany continua apostant per ser un espai on estudiants de primària, secundària i de fotografia puguin reflexionar i generar debat sobre la situació actual de la fotografia. Una de les gestores culturals de la plataforma, Amanda Bernal, ha explicat que el certamen és un lloc perquè els estudiants "puguin tenir una primera fase de contacte amb el món professional del sector".

Durant la roda de premsa, la tinent d'alcaldia de Cultura en funcions, Esther Madrona, ha remarcat la importància del Festival per a la ciutat. "La gent del Lumínic explica que la fotografia també és un art i pot mostrar històries a través d'elles", ha afirmat Madrona.

El Celler Modernista acollirà les activitats del primer cap de setmana del festival:

3 de juny
  • 11 a 22 h: Mercat Fotogràfic d'Obra Artística
  • 12 h: Inauguració del Festival LUMÍNIC 2023 amb organitzadors i artistes participants
  • 17 a 20 h: Activitat familiar: Transferència de fotografies, a càrrec d'Alejandra Morales
  • 17:30 a 18:30 h: Taula rodona amb artistes del Festival LUMÍNIC 2023
  • 18:30 a 20:30: Càpsules de presentació dels artistes del Mercat Fotogràfic d'Obra Artística

  • 4 de juny
  • 11 a 14 h: Mercat Fotogràfic d'Obra Artística
  • 11 a 14 h: Activitat familiar: Cianotipia, a càrrec d'Anna Bustins


  • CONSULTA AQUÍ TOT EL PROGRAMA


    Bernat Millet

    Una mica posar en relleu aquestes noves tecnologies i el que és o no es fotografia



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.